Belföld

2010.11.08. 16:31

Tájkép csata után

November 12 -ig le kell zárulnia a közmű beruházás műszaki átadás-átvételi folyamatnak. Az utóbbi hetekben felgyorsult a munka, ám még mindig nincs minden készen.

Kiss Nikolett

Ezt a békát sajnos le kell nyelni

Az elmúlt hónapok csatornázási és útfelújítási mizériája nemcsak a megyeszékhelyen élők, dolgozók napjait keserítette meg, hanem azokét is, akik nem tudták rendesen működtetni üzleteiket, vállalkozásaikat, mert nem lehetett parkolni, árut rakodni, és a vásárlók sem tudták az üzleteket megközelíteni. Ráadásul a kártalanításukban sem nagyon bízhatnak.

Szegedi Flóra kálváriája idén januárban kezdődött. A Jókai utcában található virágboltja, természetesen a nagy városi csatorna projekt ezt az utcát sem kímélte. Az ígéretek szerint a beruházás három hónapot vett volna igénybe, ám mint azt ahogy az üzlet tulajdonosa levelében jelezte: a mai napig nincs rend a bolt környékén. 
 
- Jöttek a munkások, lezártak, felástak, markolóztak, földet vittek, csövet kerestek. Ezzel semmi baj sincs, persze, bosszantó, ha megnehezítik a közlekedést, de kell, a közjó miatt el lehet viselni. Új csatorna, jobb vízlefolyás, kulturáltabb környezet, miért is gondoltuk volna, hogy ez ellen bármi kifogásunk is legyen? - tette fel a kérdést levelében.

Persze, senkinek sem meglepetés, hogy egy építkezéskor sokminden közbejöhet, s a csúszás sem ritka. Meddig tart még? - tették fel a kérdést, a válasz pedig újabb három hónap. Mindeközben az állandóságot csupán a por, a folyamatos dudálás, a teherautók zaja, az árkok, csövek jelentették.

  - Nem szeretném rossz színben feltüntetni az önkormányzatot, nem ez a cél, hisz tudjuk: ezekre a beruházásokra szükség van. Engem csak az bosszant, hogy miként lehetséges az, hogy ennyiszer hitegetik az embert? Hogy lehet az, hogy a határidőket állandóan módosítgatják, hisz a három hónap már fél éve letelt? - mondta el Szegedi Flóra.

Az üzlet egyébként zárva tart, türelmes törzsvevőik telefonon rendelik az árut, ők pedig kiszállítják, s a túlélésüket rajtuk kívül csak a rendezvények, esküvők biztosítják. Természetesen panaszukat jelezték az önkormányzaton is, volt egyeztetés, helyszíni szemle eredmény nélkül.
 
Az eset nem egyedi, hisz a városban számtalan ehhez hasonló helyzet van. Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük Schmidt Istvánt. A  városfejlesztési- és városüzemeltetési iroda vezetője tudja, hogy fogytán a türelem, természetesen megérti a panaszokat, de mint velősen summázta: "ezt a békát sajnos be kell nyelni".

Mint arról korábban is többször szó volt, a projektet több dolog is nehezítette: az évtizedekkel ezelőtt lefektetett csövek nem ott voltak, ahol a tervek jelezték, át kellett tervezni, hosszadalmas volt az újraengedélyeztetési procedúra, főleg ott gyűlt meg a bajuk, ahol az E.ON-t is be kellett vonni, ugyanis az energiaszolgáltatónál nagyon bonyolult  volt az ügyintézés. A projekt során egyébként magának a városnak is jelentős bevételkiesése keletkezett, hisz több fizető parkolót nem lehetett használni, nagy kiesést jelentett a piac és vásárcsarnok környéki parkolók használhatatlansága is.

Tény, hogy ez  sovány vigasz azoknak a vállalkozóknak, akiknek szintén jelentős mínuszt okoztak az elmúlt hónapok. Kártalanításukra azonban nincs mód. Panaszt, kártalanítási igényt a kivitelező cég felé lehet benyújtani, akkor, ha az adott panaszos be tudja bizonyítani igazát. Erre viszont sok esély nincs, hisz a kivitelező cég az időjárási, engedélyzetetési okok miatti késését igazolni tudja. Vigaszt legfeljebb az jelenthet számukra, hogy a tervek szerint  most ötven évre megoldódtak a problémáink. 

Schmidt István szerint az elmúlt hetek kedvező időjárásának köszönhetően szemmel láthatóan jól haladtak a munkálatok, ám az egészen biztos, hogy az idén minden nem készül el. Azért is, mert könnyen lehet, hogy az időjárás nem engedi az aszfaltozás befejezését, s amit már most látnak, hogy nem érdemes  elkezdeni, arra jövő tavaszig kitolták a határidőt.

A városfejlesztési iroda vezetője hozzátette: nem minden a kivitelező Swietelsky sara, hisz például a már említett kritikus ponton, az Ady Endre utcában az önkormányzat kiegészítő beruházása (új járda, új szegély, forgalomkorlátozó műtárgy) okozza a késést.

 - Ezen a héten folyik a műszaki átadás. Azokat a hiányosságokat, műszaki kifogásolnivalókat,  amelyek szerződéses szankcióval sújthatók (például kötbér), természetesen megtesszük. Illetve  élünk a garanciával is, amely három évre szól, erre pénzügyi fedezet is van a kivitelező számláján visszatartott pénzből - mondta.
Egészen biztos, hogy az időjárás miatt az idén nem készül el a Bem utca, a Kiskőrösi utca legalsó szakasza, illetve az Egyetem utca, amely több helyütt megsüllyedt már az aszfaltozás után. Itt kutatóárkokat is ástak, folyik a talajmechanikai véleményezés, ám egyelőre nem találták meg a süllyedés okát. A kivitelezővel ezekre a maradék munkáltokra áprilisig  vállaltak kötelezettséget.

Jövőre nem emelik meg a díjat?

Sokan hiába vették meg az éves parkolási bérletüket, nem biztos, hogy használni tudták, mivel nem tudtak megállni ott, ahol szerettek volna.

A legtöbb lakó azért vásárol éves parkolóbérletet, mert szeretne a lakása előtt, vagy annak közelében parkolni. Más bérletesek  pedig  egy adott helyhez ragaszkodnak, például mert azon a környéken dolgoznak.  Ez most sokszor meghiusult a csatornaépítés miatt. Szerkesztőségünkbe több telefon is érkezett, olvasóink azt kifogásolták, hogy megvásároltak egy szolgáltatást, amit aztán nem kaptak megmaradéktalanul - részletek.

 

 

Szerintem

Magam három különböző befejezési határidőt hallottam a kivitelező Swietelsky Kft. fő-építésvezetőjétől, Csitáry Károlytól. A nyár közepén jelentette be, hogy egy hónapos haladékot kaptak, ezért csak augusztus utolsó napjain végeznek. Akkor még nem tudtuk, e hírnek örülni kell... Ahogy közeledett augusztus vége, egyre tisztábban  látszott, nem végeznek, a határidő szeptember 30-a módosult. Persze ezt sem tudták tartani! A veszprémi csatornaprojekt ideje alatt készült el a százezredik Leier tisztítóakna, amit a cég a városnak ajándékozott. Az október közepi ünnepségen  személyesen kérdeztem rá: most már tényleg tartják a határidőt? Csitáry válasza határozott volt: igen. Ehhez képest még ma is dolgoznak a város több pontján. Lehet, közben a Luca székét is megcsinálják?!

Tremmer Tamás
[email protected]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!