Belföld

2011.03.02. 11:32

Lemondásra szólította fel Illés Zoltánt az LMP

Budapest - A zárolások nyomán olyan helyzet állt elő, ami teljesen működésképtelenné teszi a környezetvédelmi intézményrendszert - mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek. Az LMP-s képviselő szerint a környezetvédelmi államtitkárnak a kialakult helyzet miatt le kellene mondania.

MTI

A parlament Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke - aki úgy fogalmazott, hogy az "Orbán-kormány egy környezeti katasztrófa" - közölte, hogy a kormány a kampányban még beszélt a környezetvédelemről, de most kiderült, hogy ez a legutolsó szempont ami érdekli őket.

Megjegyezte, hogy a megszorítások miatt a hazai környezet állapota súlyosan romlani fog, az ország természeti értékei tönkre fognak menni.

Felhívta a figyelmet, hogy "amikor gátlástalanul tönkreteszik az ágazatot, a környezetvédelmi államtitkárnak egyetlen szava nincsen". Jávor Benedek szerint Illés Zoltánnak le kell vonnia a következtetéseket abból, hogy milyen mértékben számolták fel az ágazatát és ebben a helyzetben le kellene mondania posztjáról.

Ennek kapcsán kitért arra, hogy a zárolásokból valamivel több mint 18 milliárd esik a vidékfejlesztési tárcára. Ennek körülbelül a felét, 9,3 milliárdot a minisztérium 200 milliárd forintos költségvetésének egyötödével gazdálkodó környezetvédelmi államtitkárságtól vonnák el.

Felhívta a figyelmet, hogy a zárolások különösen súlyosan érintik a vízügyet, mert tőlük nagyjából hatmilliárdot vonnak el.

Számításai szerint a vízügyi védekezést folytató szervek állami támogatásának körülbelül a negyvenöt százalékát veszik el, "a tavalyi árvíz és a jelenlegi belvízhelyzet közepén". Jávor Benedek úgy látta, hogy ez gyakorlatilag a "lakosság odadobása a természeti katasztrófáknak".

Kitért arra is, hogy 1,9 milliárd forintot vesznek el a környezetvédelmi hatóságoktól, amelyek az elmúlt évtizedek forráskivonásainak köszönhetően így is nehezen tudják ellátni az alapvető feladataikat.

Végül kijelentette, hogy meglátásuk szerint az állam az alapvető szabályozó funkciókból vonul ki, miközben a környezetvédelem és a vízügy területén alkotmányos kötelezettségei vannak. Ezért az ügyben az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!