Belföld

2011.04.04. 15:16

Lehet egy bérelttel több?! - Változik a munkaerő kölcsönzés szabálya

Megyei körkép - Megváltoznak a munkaerő-kölcsönzés szabályai, a képviselők a napokban tárgyalják az új jogszabályt. A bérlés a jövőben csak határozott időre szólhat.

Tremmer Tamás

 

Az uniós jogszabály hangsúlyozza a munkaerő-kölcsönzés ideiglenességét. A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége azt szeretné elérni, hogy egy helyen öt évig lehessen kölcsönzött munkaerőt alkalmazni. Ez az időintervallum éppen megegyezik a határozott idejű munkaszerződés maximális hosszával, nyilatkozta lapunknak Ottó Csaba, a Man at Work ügyvezető igazgatója, az MMOSZ alelnöke. Az ország egyik nagy munkaerő-kölcsönző cégéről lévén szó, kellő rálátásuk van a munkaerőpiacra. Észak-Dunántúlon tavaly 1100 embernek szereztek munkát.

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, az a célkitűzésük, hogy a módosított jogszabály megőrizze a foglalkoztatás maximális rugalmasságát. A válság utáni években sokan élnek ezzel a lehetőséggel. Amikor kiemelt kormányzati cél a foglalkoztatás növelése, meg kell őrizni a munkaerő-kölcsönzés értékeit, mert tömegeket juttatnak álláshoz. Ottó Csaba megemlítette azt is, hogy az uniós direktíva egyes elemeinek átvételével jobban állunk, mint a régió tagországai. 2006 óta féléves kölcsönzéses jogviszony után a munkavállalót már ugyanolyan alapbér illeti meg, mint a főállásút, egy év után pedig minden járandóságnak ugyanolyan mértékűnek kell lennie.

 



Mivel az MTD Hungária Kft.-nél szezonális termékeket (kerti kisgépeket) gyártanak, a termelést is a piaci igények felfutásához kell hangolni. A munkaerő-felvétel november végén indul, s fél évig tart. Alapesetben 300-350-en vannak, ami csúcsidőszakban akár 800-850-re is felfuthat. Évekkel ezelőtt még Szlovákiából is hoztak munkaerőt, mert idehaza nem találtak jelentkezőt.

Dr. Kosztyu János ügyvezető igazgató a Naplónak elmondta, mostanság nem élnek a munkaerő-kölcsönzés lehetőségével. Nagy volt a fluktuáció, ami a termelésben okozott gondokat. Ráadásul kiderült, a kölcsönzött munkaerő drágább, mint ha felvennék az embereket. Ma már a szezonra határozott idejű munkaszerződéssel veszik fel a kollégákat. Az emberek megbecsülik a lehetőséget, 70 százalékuk évről évre visszajön. Ezekben a hónapokban csúcsra járnak, jelenleg 872-en dolgoznak. Egy-két kölcsönzött munkaerő azonban még mindig van náluk, de őket főleg speciális területeken alkalmazzák.

 



A Valeo Auto-Electric Kft.-nél jelenleg 1050-en dolgoznak. Az autóalkatrész-gyártó cég létszámának 30 százaléka éves foglalkoztatású bérelt munkaerő, tájékoztatott Fonyódi Levente gyárigazgató. A kölcsönzött munkaerő egyfajta flexibilitást ad a cégnek. A válság ideje alatt is elsősorban ezektől az emberektől váltak meg.
A kölcsönzött munkaerő arányát a gyárigazgató is magasnak vélte, de a válságot követően így alakult a helyzet. Szerinte az ideális állapot a húszszázalékos mérték, ezért közülük vesznek is fel embereket. Ha módosul a törvény, jogkövető magatartást tanúsítanak, saját állományba veszik át a kollégákat.

Belekóstolt a munkanélküliek keserű kenyerébe Sárossyné Somogyi Eszter is. Több helyen próbálkozott, végül a Man at Worknél sikerrel. Ők először a Maxon Motor Kft.-hez kölcsönözték ki, utána  tavaly március 26-án került a Beurerhez. Ez év januárjában már bekerült a cég saját dolgozói közé.
 
Eszter elmondta, a munkaerő-kölcsönző cégek jó lehetőséget biztosítanak. Széles ismeretségi körrel és tapasztalattal rendelkeznek, így nagyobb esélyt kínálnak elhelyezkedni, mintha valaki önállóan keresne munkát. Persze nem ez a végső állapot, arra viszont jó, hogy az ember bizonyítson. Az a tapasztalata, hogy aki odafigyel, bizonyít, becsülettel végzi a munkát, arra a kölcsönvevő cégnél is felfigyelnek, s előbb-utóbb átveszik saját állományba. Szerencsére így járt ő is. A Beurernél nagyon jól érzi magát, jó a kollektíva is, örül, hogy bevették a csapatba.




Szezonra jó áthidaló megoldás

A szezonális termékeket gyártó cégeknél a munkaerőhiány áthidalásának legegyszerűbb módja, ha bérelt munkaerőt alkalmaznak. Egy ilyen cég esetében a létszámszükséglet fél évre akár meg is háromszorozódhat, amit enélkül nehéz kezelni. Szezonális a termelés a melegítő takarókat gyártó Beurer-Hungaria Kft.-nél is. Soós Csaba ügyvezető igazgató arról tájékoztatott, hogy az alaplétszámuk 150, ami a júliusi, augusztusi csúcsig 270-280-ra növekszik. A szükséges embereket 3-4 turnusban kölcsönzik, tehát egyszerre nagyobb létszámot fogadnak. Számukra fél évig adnak munkalehetőséget.
 A béreltek teljesítményével, hozzáállásával elégedettek. A kölcsönzött munkaerőnek ugyanolyan feltételeket biztosítanak, mint a saját állománynak, de ugyanazt a teljesítményt is várják el tőlük. Sokan visszajárók.

 





Szerintem

A munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatban pró és kontra egyaránt elhangzanak érvek. Az egyik sarkos álláspont szerint a munkahelyek kizárólag azért alkalmaznak bérelt munkaerőt, mert szükség esetén tőlük végkielégítés nélkül is könnyedén megválhatnak. A másik  vélemény szerint az atipikus foglalkoztatási formák (mint például a munkaerő-kölcsönzés, a távmunka) jó és rugalmas lehetőséget biztosítanak. Amitől mi magyarok még óvakodunk, Nyugat-Európában már bevált, pályakezdőktől a tartós munkanélküliekig sok embernek segítenek az elhelyezkedésben. Szerintem nem az az igazi kérdés, milyen az alkalmazás minősége, sokkal fontosabb, van-e egyáltalán betölthető munkahely. Amíg e téren nem lesz határozott igen a válasz, addig így is, úgy is bajban van a munkaerőpiac.
Tremmer Tamás
[email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!