Lovas ünnep és gyermeknap Márkón

2024.05.19. 15:30

Pünkösd – király helyett két királylány remekelt a versengésen (képgaléria)

Az önkormányzat és a Márkói Lovas Sportegyesület szervezte meg az I. Pünkösdi Lovas Ünnep és Gyermeknap elnevezésű ünnepséget az Orsetti Péter Kulturális Központban és a mellette lévő füves pályán május 19-én, pünkösdvasárnap. A rendezvényt Hartmann Antal polgármester köszöntője nyitotta, majd Polányiné Lénárt Katalin, a lovas sportegyesület elnöke tartott előadást Lovas hagyományok és a pünkösd kapcsolata címmel.

Benkő Péter

A számtalan rendezvény közül a nap csúcspontja a lovas pünkösdi királyválasztás volt, a címért lovas ügyességi vetélkedőn mérkőztek az indulók. Később sétalovagoltatást rendeztek, ebédszünet után pedig Káposztás Sára szabadidomító bemutatóját és fogathajtó-bemutatót láttunk, majd sétakocsikázásra, kötélhúzó bajnokságban való részvételre volt lehetőség. Kitelepült a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém vármegyei igazgatóságának Hungarikum Játszóháza. Ugrálóvár, fajátékok várták a gyerekeket, homokképet készíthettek, majd a Zene-bona Zenekar gyermekkoncertje zárta a programokat pünkösdvasárnap.

Pünkösd vasárnapján az ügyességé, rátermettségé volt a főszerep
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A megnyitón Hartmann Antal elmondta, a rendezvényen népszokásokat elevenítenek fel, ünneplik gyermekeiket, és megemlékeznek a keresztény világ harmadik legjelentősebb eseményéről, az egyház születéséről. – Számos népszokás, hagyomány kapcsolódik pünkösdhöz és a gyerekek ünnepléséhez szerte a Kárpát-medencében. Például a pünkösdi királyválasztás, melynek egykor élő néphagyományát elevenítjük fel. Az ünnepek lényege, hogy egy-egy napra fókuszba kerüljenek a fontos dolgok, melyek észrevétlenül szövik át jelenünket, hétköznapjainkat. Életmódunk, vállalásunk, szokásaink szorosan összekapcsolódnak, bennünket is összekapcsolnak, ezt erősíti a rendezvény.

Már a középkorban élt a pünkösdi királyválasztás hagyománya,ezt elevenítették fel a márkóiak, idén királylányok sikerével
Már a középkorban élt a pünkösdi királyválasztás hagyománya, ezt elevenítették fel a márkóiak, idén királylányok sikerével
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Polányiné Lénárt Katalin régi álomról beszélt, melynek megvalósítására évek óta készültek, ez most sikerült, ráadásul pünkösd vasárnapján. Szólt a pünkösdről, a tavasz egyik legnagyobb keresztény ünnepéről, melyhez számos népszokás kötődik, egész Európában legismertebb a középkor óta élő pünkösdi királyválasztás. – Ügyességi próbát, lóversenyt, bikahajszát, tuskócipelést, karikába dobást és hasonló vetélkedőket rendeztek a legényeknek, s a legrátermettebb egy évre kapta a címet. „Király” lett, ingyen fogyaszthatott a falu kocsmájában, ingyen járt bálokba, a többi legény engedelmességgel tartozott neki, s minden lakodalomba, ünnepélyre, mulatságra hivatalos volt. Hazánkban a XVI. századtól általánosan ismert a cím múló, értéktelen voltára utaló szólás, azaz „rövid, mint a pünkösdi királyság”. Igaz, hisz csak egy évig tart, de mégis, nem könnyű megnyerni a versenyt, küzdeni a lóval és önmagunkkal. Ma viszont a király könnyen lehet királynő, hiszen a versenyzők között többen akadtak lányok, mint fiúk – mondta el, majd minden közreműködőnek, segítőnek megköszönte a rendezvény összehozását, sikerét.

A pünkösdi királyválasztás eredményesen lezajlott, bár – ahogy sejtették – királyok helyett királylányok remekeltek a versengésben. A tizennégy év alatti kategóriában Vojnity Eszter Csibész, tizennégy év felettiben pedig Dévai Dóra Kármen nevű lovával lett méltó a pünkösdi királylány címre, ők – sikerükön túl – vállalkozók által felajánlott díjaknak örülhettek.

A rendezvény létrejöttét a Márkó Község Önkormányzata által az Agrárminisztériumhoz és a Hungarikum Bizottsághoz benyújtott, Hagyományok mentén Márkón című, sikeres pályázat által nyert támogatás biztosította. – Pályázatunkban célul tűztük ki, hogy rendezvényeinket, melyek népszokásokra, hagyományokra építenek, életben tartsuk, nem titkolt szándékunk volt felelevenítésük – mondta el a polgármester, aki élményekben gazdag ünneplést kívánt a jelenlévőknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában