Belföld

2011.04.13. 09:26

Martonyi: megkezdődhet a Duna-stratégia alkalmazása

Luxembourg - Úgy tűnik, hogy rendeződtek a Duna-stratégiával kapcsolatos még nyitott kérdések, és az európai uniós tagországok külügyminiszterei szerdai luxembourgi találkozójukon elfogadják azt, majd júniusban az állam- és kormányfők is jóváhagyják - jelentette ki az elnöklő Martonyi János a miniszteri ülést megelőzően az MTI-nek nyilatkozva.

MTI

A stratégia elfogadása után kezdetét veheti az abban foglalt együttműködési területek, programok beindítása - tette hozzá. Martonyi megerősítette azt is, hogy más térségek országai is szeretnének hasonló programot indítani. Úgy tűnik, hogy a makroregionális megközelítés, a fenntarthatóságot is szolgáló fejlesztési stratégia példaként szolgálhat más régiók számára is. Példaként említette a Földközi-tenger térségét, valamint az Adriai- és a Jón-tenger körzetét.
   
Hozzáfűzte: az egyik vitás kérdés az volt, hogy ezt megemlítsék-e a mostani szövegben. Jelezte: a magyar elnökség álláspontja szerint üdvözlendő, hogy a példát más régiók is követik, mindazonáltal ezt külön dokumentumban kellene rögzíteni.
   
A hivatalos nevén Európai Duna Régió Stratégiával kapcsolatban Martonyi már egy korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy a jelek szerint európai modellé válik, amelynek makroregionális szemléletét mások, a Duna vízgyűjtő területén kívül elhelyezkedő országok és régiók is át kívánják venni.
   
Barsiné Pataky Etelka, a stratégiáért felelős kormánybiztos az EU-elnökség honlapján a héten megjelent interjúban azt hangoztatta, hogy az elfogadást követően az érintett országok nekifoghatnak a konkrét programok előkészítésének. "Abban vagyunk érdekeltek a régióban, hogy akár még ebben az évben látható és kézzelfogható eredményei legyenek a régiós együttműködésnek, és e tekintetben nem késlekedhetünk" - mondta.
   
A szerdai miniszteri tanácskozás napirendjén szerepel az utóbbi három hónapban tartott állam- és kormányfői találkozókon született döntések végrehajtásának felmérése is. Martonyi leszögezte: az Európai Tanács életében rendkívüli időszaknak számít a három ülést hozó negyedév, a március végi kormányfői találkozó pedig történelmi jelentőségű az uniós gazdasági csomagterv elfogadásának köszönhetően.
   
A külügyminiszterek ezúttal az úgynevezett általános ügyek tanácsának keretében üléseznek. Ennek a fórumnak nemcsak elő kell készítenie a csúcstalálkozókat, de a végrehajtást is figyelnie és koordinálnia kell - emlékeztetett a miniszter.
   
A kormányfői üléseken született döntésekkel kapcsolatos magyar elnökség feladatait illetően Martonyi János elmondta: ezek közé tartozik a gazdasági koordináció fokozását segítő hat jogszabály uniós jóváhagyási folyamatának befejezése, valamint az úgynevezett európai szemeszter keretében még hátralévő feladatok. Ezek közül a következő az lesz, hogy a tagállamok még ebben a hónapban eljuttatják Brüsszelbe nemzeti reformprogramjaikat, majd országspecifikus ajánlások készülnek.


A magyar EU-elnökség további hírei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!