Belföld

2011.05.20. 17:32

Barokkra hangolva

Pápa - Látványos időutazásra várja az érdeklődőket a város, ma délelőtt megnyitja kapuit a nagyközönség előtt Pápa egyik büszkesége, a belülről felújított Esterházy-kastély. A külső felújítást is tervezik.

Polgár Tibor

Délelőtt tíztől ünnepélyes megnyitóval, a pápai Pegazus Színház rendezésében elevenedik meg a barokk világ az Esterházy-kastély ódon falai között.  M. Varga Veronika programszervező különleges "élmény"-kastélyt ígér az érdeklődőknek. Elmondta, a tárlatvezetéssel egybekötött,  úgynevezett "élő" kastély megtekintése mellett módszertani foglalkozásokon is részt vehetnek a látogatók, akik hétfő kivételével mindennap délelőtt tíztől este hat óráig merülhetnek el a barokk kor rejtelmeiben.

 

 

A tárlatvezetők a termek bemutatásán túl elmesélik a kastély történetét, majd pedig színészek elevenítik meg a barokk kor világát. A módszertani programokra elsősorban csoportokat várnak, számukra interaktív drámapedagógiai módszerekkel fűszerezett negyvenöt perces foglalkozásokat tartanak különböző korosztályonként.
 
- A pápai Esterházy-kastély nem olyan, mint egy hagyományos múzeum. Itt szó szerint megelevenednek a barokk mindennapok, ezek világába a nézőket is bevonjuk.  Fotózási lehetőségeket kínálunk, játszóházat üzemeltetünk, a gyerekek barokk ruhákba öltözhetnek, megismerkedhetnek a korabeli etikettel. A középiskolásokat barokk kvíz várja majd, aminek során a kor jellegzetességeit, főbb motívumait dolgozhatják fel játékos formában  sorolja a programokat M. Varga Veronika.

UNIÓS SEGÍTSÉGGEL vághattak bele a felújításba. A két évtizede bezárt múzeumi termek újbóli megnyitása nem kevés idő, energia és pénz ráfordításával valósulhatott meg. Dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere elmondta, hogy amikor 1995-ben be kellett zárni a kastélyt a látogatók előtt, akkor azt mindenki átmeneti állapotnak tekintette, hiszen a helyi turizmus egyik alappillére. Tudták, hogy rendbe kell hozni, csak éppen 1995 környékén még nem sejthették pontosan, hogy mekkora munka lesz a helyreállítás. 

 


 
- Tisztában voltunk vele, hogy a kastély rekonstrukciójával hatalmas fába vágjuk a fejszénket, aminek a megvalósításához szerencsére már a kezdetektől fogva voltak partnereink. Például Pergő Margitnak, a megyei kincstári vagyonkezelő igazgatóság képviselőjének a nevét mindenképpen meg kell említenem, ő mindvégig motorja volt a kastély tervezett rekonstrukciójának. Terveket készíttetett, szervezetekkel tárgyalt, és a tulajdonos, azaz az állam nevében megpróbált jó gazda módjára bánni ezzel az épülettel. 2000 környékén sikerült forrást szerezni a kastély tetőszerkezetének és a külső csapadékvíz-elvezetésének a megépítésére. Ez egy 4-500 millió forintos beruházás volt. Innentől kezdve folyamatosan vártuk a lehetőséget a kastély ismét látogathatóvá tételéhez. Pont ez volt az az időszak, amikor a termálfürdő megépítésével a turizmus területén jelentőset tudtunk előrelépni. A Pápán eltöltött vendégéjszakák száma évről évre megtöbbszöröződött, és néhány éven belül az uniós csatlakozással megnyíltak a reményt nyújtó források. Ezekkel a lehetőségekkel szerencsére élni tudtunk - idézte fel a mostani megnyitóünnepségig vezető utat dr. Áldozó Tamás.

 

 

TELJES POMPÁBAN a főúri termek. A polgármester tájékoztatása szerint a kastély rekonstrukciója januárban kezdődött és április végén ért véget, aminek során megújultak az épület főúri termei. A munkálatok során renoválták a múzeumi kiszolgálótereket, valamint a kastély hét emeleti helyiségét. A 267 millió forint összértékű rekonstrukció folyamán a kastély északi szárnyának részleges felújítása történt meg, és mindez immár lehetővé tette a múzeumi terek újbóli megnyitását. A projektet támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia is az EGT Finanszírozási Mechanizmuson keresztül. - A szűkös költségvetés a műtárgyakra nem is tartalmazott komolyabb előirányzatot, ezen a téren talán tízmilliós tételről beszélhetünk. Nagy feladatot jelentett tehát a termek berendezése, még akkor is, ha Pápán a fő vonzerőt nem az itt felhalmozott műtárgyakra hegyezzük ki, hanem magának a barokk világnak a megidézésére. Felvettük a kapcsolatot olyan társaságokkal, szervezetekkel, intézményekkel, amelyek segíteni tudtak nekünk a berendezés beszerzésében. Kiváló partnerre találtunk az Iparművészeti Múzeumban. Ez az intézmény korrekt letéti díjért cserébe huszonkilenc darab bútort adott át a kastély számára. Emellett vásároltunk is bútorokat, illetve a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és az Ajka Kristály Üvegipari Kft. is közreműködik a termek felszerelésében, ezért köszönettel tartozunk nekik  hangsúlyozta Pápa polgármestere, majd hozzátette, évek óta készültek a nyitásra, ezért már korábban is restauráltatták a képeket, amikor erre lehetőség, forrás kínálkozott.

 

 

VISSZAKÉRIK A FESTMÉNYEKET a Nemzeti Galériától. A kastély újbóli megnyitásának örömébe némi üröm is vegyül. Dr. Áldozó Tamás megemlítette: a Magyar Nemzeti Galériában őrzik a pápai Esterházy-kastélyból 1945-ben kikerült képek java részét, azonban egyelőre nem sikerült egyezségre jutni azok eredeti helyükre történő visszajuttatásáról.
- Sajnos nem nagyon látjuk az együttműködési készséget ebben az intézményben. Holott a mi álláspontunk az, 1945-től egészen mostanáig a Nemzeti Galéria fontos missziót töltött be azzal, hogy megőrizte a képeket. Viszont mostantól, hogy 2011. május 21-től a pápai Esterházy-kastély megnyílik, az egyébként a magyar állam tulajdonában lévő képeknek Pápán lenne a helyük. Mindenképpen tárgyalásokat kezdünk annak érdekében, hogy a képek visszakerüljenek eredeti helyükre, Pápára - fogalmazott a városvezető, aki kitért a hátralévő feladatokra is.

 Dr. Áldozó Tamás rámutatott, hogy a kastélyrekonstrukció következő üteme, a megvalósításra váró, 1,8 milliárd forintos beruházás még hátravan. A polgármester bízik benne, hogy a támogatási szerződést néhány héten belül aláírhatják. Ebben az esetben a közbeszerzés ősz elejére lebonyolódik, így ősszel már a remények szerint munkához láthatnak. A szóban forgó, úgynevezett kiemelt projekt során lesz olyan időszak, amikor a most megnyílt termek is bezárnak majd kis időre a nagyközönség előtt, a munkálatok miatt. Azonban október 31-ig biztosan látogathatóak lesznek.

- Bízunk benne, hogy a jövő évben a munka legnagyobb része elkészül, a kastély teljes gépészete megújul, új burkolatok lesznek, további reprezentatív terek, galériák nyílnak, és egyéb érdekességekkel is készülünk. Elmondhatom, akit megérint a kastély ügye, az hihetetlen módon elkötelezi magát mellette. Büszke vagyok, mert a nemzeti kulturális örökség emblematikus darabját sikerült megújítani, megőrizni és működtetni. Másrészt a kastély munkahelyeket és adóbevételt jelent a településen élőknek és magának a városnak is - emelte ki a Naplónak nyilatkozva dr. Áldozó Tamás. Hátravan még tehát a nagy munka, a kastély külső megújulása. Tehát a történet ma, május 21-én korántsem ér még véget, arról nem is beszélve, hogy a kastélyprojekten dolgozóknak számtalan megvalósításra váró ötlete van még.

 M. Varga Veronika lapunknak elárulta, terveik között szerepel majd például a barokk bábszínház kialakítása vagy a háromdimenziós filmvetítések megszervezése, de további meglepetésekre, közönségcsalogató attrakciókra is számítani lehet majd a közeljövőben. A szervezők idén harmincezer látogatóra számítanak, ami a kastély és a múzeum színvonalát, a lelkesedést látva egyáltalán nem nevezhető teljesíthetetlen feladatnak.

 

Ami már elkészült

- Restauráltak nyolc festményt és két cserépkályhát, helyükre kerültek a korábban helyreállított festmények, eszközök is.
 
- Az északi emeleti szárnyban elkészült az ősök csarnoka, a vörös szalon, a nádorterem és a nagy ebédlő.

- Kicserélték a nyílászárókat, restaurálták a falak festését, stukkókat, lépcsőt, kárpitot, elhelyezték a szükséges gépészeti berendezéseket. A kastélyt korszerű tűz- és vagyonvédelmi technológiával szerelték fel. 
  

Szerintem

Tény, hogy az Esterházy-kastély Pápa legnevezetesebb épülete. Ám ha több embert megkérdezünk - nem helyi lakosokat-, biztos sokan inkább a termálfürdőt fogják említeni. A kettő épületegyüttesben azért van közös is, sőt több is. Az egyik az, hogy mindkettőben igen jelentős beruházások történtek eddig is, és ez után is terveznek még a közeljövőben. A másik, hogy nemcsak a helyiek "épülésére" szolgálnak majd, de bízhatunk a külföldi vendégek látogatásában is. Mert már tapasztalatból tudjuk, hogy egy település annál vonzóbb turisztikai célpont, minél több alternatívát kínál az oda látogatónak. Mert a külföldit nem érdekli az, amit mi, magyarok tudunk, milyen nehéz ezt biztosítanunk. Azt, hogy nálunk a történelmi viharokban mennyi érték megsemmisült, eltűnt, ellopták, lerombolták. A jelen feladata a múlt helyreállítása, sebeinek begyógyítása.        

Szabó Zsuzsanna
[email protected]

Ezek is érdekelhetik