Belföld

2011.05.07. 09:26

Királynék, lovagok, művészek - Kulturális programkavalkád

Megyei körkép - II. János Pál pápa üzenete: "Ne féljetek!" a mottója annak az átfogó szakrális kiállításnak, amely a veszprémi várban nyílt meg. Ugyanitt megkezdődtek a Gizella-napok, Füreden pedig a Jókai-napok. Megyeszerte jobbnál jobb programok közül válogathatunk.

Munkatársainktól

Száztizenegy alkotó 270 munkáját mutatja be öt helyszínen az Ars Sacra kiállítás, mely pénteken nyílt meg a Szentháromság téren Veszprémben. Eperjes Károly színművész  József Attila szavaival köszöntötte az egybegyűlteket. "Ne légy szeles. / Bár a munkádon más keres   _/ dolgozni csak pontosan, szépen, /ahogy a csillag megy az égen, / úgy érdemes" - ismételte el többször is. Csak az igaz művészet tesz szentté, mondta. Márfi Gyula érsek azt hangsúlyozta, a kiállítás jó alkalom a Krisztussal való találkozásra.   
 
 

 

Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeumban  Boldog Gizella örökében - a magyar királynék és Veszprém címmel nyílt kiállítás pénteken délután a 20. Gizella-napok rendezvénysorozat keretében. Első királyunk, Szent István felesége,  Boldog Gizella királyné alapította a veszprémi Szent Mihály-székesegyházat. Ettől  kezdve a Magyar Királyság idején a mindenkori magyar királyné volt a veszprémi székesegyház kegyura. A magyar királynék biztosították a székesegyház felszerelését, gazdag birtokadományaikkal pedig megteremtették az egyház gazdasági, anyagi alapjait is. A kiállítást Kovács Norbert, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, Brányi Mária, a megyeszékhely alpolgármestere és dr. Limbacher Gábor megyei múzeumigazgató nyitották meg.

 



A tárlók felvillantják a megyeszékhely és királynéink kapcsolatát, bemutatva az első szent királyi párhoz kötődő koronázási ereklyéket, a Szent Korona másolatát, a magyar királyi koronázási palást 17. századi másolatát, de kiállították  a veszprémvölgyi kolostor alapításáról szóló oklevelet is. A nagy érdeklődésre számot tartó kiállítás augusztus 31-ig látogatható a Laczkó Dezső Múzeumban.

 


 
A veszprémi Gizella-napok programjába illeszkedő, minden korosztálynak szóló Csermák-napok zenei fesztiválnak a Liszt-év adta az aktualitását, a koncerteken Liszt Ferenc művei csendültek fel. Újdonság volt a Csermák-díjasok gálahangversenye, a pénteki műsorban korábbi években díjazott növendékek mutatkoztak be. Az ünnepi koncertet követően adták át az idei Csermák-díjakat: az év növendéke Balogh Dorina hegedűsnövendék (tanára Hornung Klára), az év tanára Zalavári Istvánné zongoratanár.

 



Tűzgyújtással és dobolással startolt el pénteken a Hun napok rendezvénysorozat Várpalotán. A Thuri-vár mögött már pénteken délelőtt kézművesek és hagyománőrzők állították fel sátraikat, jurtáikat. Bozsoki Ferenc főszervező kérdésünkre elmondta, negyedik alkalommal rendezik meg a honfoglalás utáni kort felidéző háromnapos programjukat, amelyre ezúttal is több ezer érdeklődőt várnak. A hagyománynak számító íjászverseny és barantabemutató mellett szombaton a történelmi zászló találkozójára és Alexander Horsch népzenei koncertjére várják az érdeklődőket, míg vasárnap bakonyi örömbetyárkodás, moldvai táncház és a csókakői hunok harci bemutatója lesz műsoron Várpalotán.

 

 

Balatonfüreden a Jókai-villa lépcsőjén maga Jókai Mór köszöntötte az ünneplőket pénteken egyik írásával Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész tolmácsolásában a 20. alkalommal megrendezett emléknapok nyitó programján. Dr. Bóka István füredi polgármester gyerekkori találkozásait idézte fel a sokszor átolvasott kedvenc Jókai-könyvekkel. Mint elmondta, az ilyen ünnepeknek fontos feladata van az olvasás népszerűsítésében is.  

 

 


A Balatonfüred  idei stratégiai partnertelepüléséről, Kecskemétről érkezett dr. Zombor Gábor polgármester Jókait nemcsak íróként, hanem  nemzeti történelmünk egyik nagy alakjaként állította a hallgatóság elé. Ezt a képet  E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója tágította tovább az író nemzetközi sikereit is bemutatva. A megnyitó végén ismét a személyes élmények következtek, Buda Ferenc Kossuth-díjas költő mondta el az ünnepi napra készített írását arról, hogyan segített neki nyolcévesen Jókai a háború elviselésében.  A hivatalos köszöntők után több helyszínen megkezdődtek az irodalmi és gasztronómiai programok. A Vaszary-villában színháztörténeti konferencia zajlott, a Bergmann cukrászdában rendezett irodalmi matinén a kecskeméti Forrás szerkesztősége is bemutatkozott. Este koncerttel és  csillagnézéssel zárult az első felvonás. Ma  a hagyományos Jókai bablevesfőző versennyel és kulturális programmal folytatódik a Koloska-völgyben. 

 

 

 

Hétvégén menjünk feltöltődni

Aki ezen a hétvégén nem talál magának megfelelő szabadtéri elfoglaltságot vagy pihentető programot, az elveszett ember. Csak a környéken szerveznek négy szabadtéri főzőversenyt. Kádártán a Szent György-napi főzőparti csúszott át Gizella napjára. Az első királynénk  tiszteletére Veszprémben vasárnap estig annyi programot kínálnak, amennyi ínséges időkben hónapokig elég lenne. Balatonfüreden a Koloska-völgyben főznek Jókai-bablevest a versenyzők, a várhatóan nagyszámú közönséget kulturális műsorokkal szórakoztatják. Tihanyban a Kecskeköröm- ünnep horgászversennyel indul, később főzőversenyt rendeznek, de lesz futás és túrázás is, játszóház a gyerekeknek, kultúra mindenkinek. Zánkán a vendéglátás tanulói mérik össze tudásukat. Szőcön nyitott pincék napját tartanak. Cseszneken pedig most szervezik a No Motor Rallyt. Ilyenkor sajnálom, hogy nem tudok egyszerre több helyen lenni.

Varga Ibolya
[email protected]

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!