Belföld

2011.06.20. 05:09

Négynapos ülést tart a Ház, rögzíthetik a devizahitelek árfolyamát

Budapest - Négynapos ülést tart mától az Országgyűlés, a mai ülésen rögzíthetik a képviselők a devizakölcsönök törlesztőrészleteinek árfolyamát, emellett jóváhagyhatják az állami Mol-részvényvásárlást, és elfogadhatják az első sarkalatos törvényt is.

Napló Online

A parlament a házszabálytól történő eltérés megszavazása esetén ma szavazhat a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvényjavaslatról. Az előterjesztés a svájci frankot 180 forinton, az eurót 250 forinton, a japán jent 200 forinton rögzítené. Az Országgyűlés gazdasági bizottsága az eredeti hitelnyújtón kívül arra a pénzügyi intézményre is kiterjesztené a törvény hatályát, amely utóbb - például követelésvásárlás révén - lépett a hitelezési jogviszonyba.    

Elfogadott módosító javaslatok hiányában határozat születhet a kormány által lebonyolított állami Mol-részvényvásárlás jóváhagyásáról is. A kabinet május 24-én kötött szerződést az orosz Szurgutnyeftyegaz tulajdonában álló, 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészt jelentő részvénycsomag megvásárlásáról, ám a mintegy 500 milliárd forint értékű tranzakció egyik feltétele a parlamenti támogatás megszerzése. A javaslat melléklete a szerződés teljes magyar nyelvű változatát tartalmazza.    

Az Országgyűlés dönthet az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló jogszabályról is, amely az új alaptörvényhez kapcsolódó első sarkalatos törvény lehet. Az előterjesztés súlyos szankcióval sújtaná azokat a szervezeteket, amelyek az ÁSZ ellenőrzései során megtagadják az együttműködést vagy semmibe veszik a számvevőszék megállapításait. A javaslatban az is szerepel, hogy a szervezet költségvetése nem lehet kevesebb az előző évinél, törvény pedig csak akkor állapíthat meg új feladatot az ÁSZ-nak, ha az ahhoz szükséges fedezetet is biztosítja.    

A Ház szintén ma szavaz a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatárára, valamint a bírósági vezetői kinevezések felfüggesztésére vonatkozó fideszes javaslatról, továbbá a tanárok óradíjfizetésével és tanítási időkeretével összefüggő, ugyancsak kormánypárti előterjesztésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!