Belföld

2011.07.12. 17:38

Újra zenél a veszprémi utca

Szerdától négy napon át ismét zenészek veszik birtokba a királynék városát, a címben jelzett enyhe képzavarral élve tehát sokak örömére újra muzsikálnak a veszprémi utcák és terek. Újfent tízezrek várhatóak az öt kis és három nagy színpaddal startoló utcazene-fesztiválra, ahol hazai és nemzetközi kiválóságok szolgáltatják majd a talpalávalót.

Szabó Péter Dániel

A több mint egy évtizeddel ezelőtt civil kezdeményezésre indult, családias hangulatú veszprémi dzsembori mára országos, mi több, nemzetközi elismertségét jól jelzi, hogy idén egy rendkívül erős világsztár-felhozatal teszi kerekké a  négynapos  programot. A megyeszékhelyre látogat többek mellett a tavaly még a Sziget nagy színpadán brillírozó német Gentleman, a Manu Chao állandó trombitása, a szicíliai Roy Paci, a hagyományos mexikói zenét punkkal és hip-hoppal keverő Los de Abajo vagy épp a venezuelai skalegenda, a Desorden Público. Persze a hazai bandák közül is erős lesz a felhozatal, a hagyományos utcazenész-versenybe beválogatott húsz zenekar/előadó mellett minden este bőséges lesz a választék. A Busa Pistával érkező Irie Maffia, a Kossut-díjas Lovasi András vezette Kiscsillag és a hip-hop stílust képviselő Punnany Massif éppúgy a nagyérdemű elé lép az utcazenén, mint a Mizu című generációs sláger feldolgozásával ismertté vált Kesh.

Persze az utcazenének, s ezt az évről évre növekvő, generációktól független szimpátia jól jelzi, a Veszprém belvárosát képletesen szólva megszálló fesztiválhangulat az igazi vonzereje. Külön öröm, hogy ezt nemcsak mi, látogatók érezzük, hanem a nekünk bazseváló zenekarok is. 

"A veszprémi utcazene-fesztiválon olyan dolgokat fedeztünk fel, amelyek a wikipédiában nem szerepelnek: utcákat, embereket és érzelmeket. Soha az életben nem kerültünk volna a valóság közelébe, hogy mennyire szép város is ez, és távolról sem éreztük volna azt az energiát, mely végigfut az utcáin, egészen a színpadig. Ezt a képek nem tudják visszaadni.

 



Nem tudtuk, hogy ilyen sok zenész fog játszani, ennyi helyen, hogy ekkora túláradó vidámság lesz, sem ennyi nyitott ember, ennyire kedvesek, és hogy ennyire vágynak a szórakozásra. Senki nem figyelmeztetett bennünket, hogy Los Aslándticos rajongók fognak végigkísérni minket négy napon át és a négy egymást követő fellépésen, akik a lemezünkkel tanulnak spanyolul, hogy új barátokat szerzünk, és hogy egy felejthetetlen utazás lesz. Az utcazene-fesztiválon az ember magába szippanthatja a zene keletkezését, s érezni, hogy az utcákra visszaszáll ez a légzés" - írta tavalyi veszprémi koncertsorozata után a spanyol Los Aslándticos. 

Érdemes azonban hozzátenni, hogy a maguk műfajában nemzetközileg is komoly respektnek örvendő külhoni bandákon kívül a fesztiválon minden alkalommal lehetőség nyílt és nyílik a házigazda város zenekarainak  bemutatkozására is. A tavaly nagy sikerrel debütált veszprémi színpad idán a néhai Séd mozi előtti téren kap helyet, s szerdától szombatig minden este érdemes lesz útba ejteni a hazai pályán nyomuló bandákat. Például azért, mert helyi brigádok közül ma már sokan a legnagyobb hazai fesztiválok állandó fellépői, elég, ha a Hősök, a Hollywoodoo vagy épp a Vad Fruttik nevét említjük. Rajtuk kívül azonban szórakoztatja majd a nagyérdeműt a Leibniz Megafon, a Presence Led Zeppelin Tribute zenekar, az LGT Emlékzenekar, a Bluesberry és a Jamie Winchesterrel kiegészülő Rubber Puppet is. A Kossuth utcát is dalba foglaló csapatnál egyébként már-már állandó tagnak számít az országszerte népszerű gitáros-dalszerző. 

Jamie két évvel ezelőtt csatlakozott hozzánk egy utcazenés koncert erejéig, s olyannyira tetszett neki a hangulat, hogy azóta minden bulinkon együtt zenél velünk. Néha gitározik, néha basszusgitározik, néha énekel, s közben egyfolytában mosolyog. Jól érezzük magunkat együtt, s nem mellesleg igen nagy megtiszteltetés egy ilyen kaliberű zenésszel játszani - mondta el a Naplónak Reider László, a Rubber Puppet énekes-gitárosa.

 



Végül pedig néhány gyakorlati tudnivaló a Veszprém belvárosát négy napra nyüzsgő metropolisszá varázsoló fesztiválról. A rendezvény továbbra is ingyenes, csupán a várbeli koncertek megtekintéséhez szükséges tikettet váltani. A Kossuth utcán található információs pavilonban zajlik a Szentháromság térre érvényes bérletek árusítása, napijegyeket is itt lehet vásárolni. Érdemes még tudni, hogy hajnali egy órakor minden nap bezárnak a szabadtéri színpadok és vendéglátó-ipari egységek. Persze aggódni nem kell a mulatni vágyóknak,  a színházkertben üzemelő dj-sátorban és a városban működő zárt szórakozóhelyeken tovább bulizhatnak majd a táncoslábúak.

 

Hatalmas közösségformáló erő

A megszokott jókedvvel és lendülettel készül utcazene-fesztiválos koncertjére a veszprémi M. C. S. Blues Band. "Mosolygós" próbateremben jártunk. Hosszú évek óta aktív résztvevői a fesztiválnak a nevéből adódóan jófajta blues-muzsikában utazó banda tagjai. - Akár akusztikus műsorral lépünk fel az egyik kis színpadon,  akár egy nagy színpadon játszunk az Óváros téri tömegnek, az utcazene mindenképp az év egyik csúcspontja számunkra. Sok új ember megismerhet minket, ráadásul mindig jó hangulatú koncerteket adunk - mondja Wágner Balázs, az M. C. S. Blues Band frontembere, amikor kedden kora este leülünk beszélgetni  a megyei könyvtár egyik titkos szegletében található próbatermüknél. - Hatalmas közösségformáló erő ez a fesztivál, ahol valahogy minden ember  nyitottabb a mindennapi énjénél, zeneileg legalábbis biztosan - teszi hozzá a Peresztegi Csaba szájharmonikás, s a többiek, Csincsi Balázs gitáros, Németh Gábor basszusgitáros és Pergely István dobos is bólogat. Később bemegyünk a próbaterembe, ahol elárulják, ropogósan friss nótákkal készülnek a péntek esti koncertre. Ízelítőt is kaptam, megéri ellátogatni a Fortuna udvarba. 


 

Szerintem

Sokan sokféleképpen próbálták megfejteni, hogy mitől is lesz sikeres egy fesztivál. Talán a sztárfellépők számítanak? Vagy az infrastruktúra? Netán az, hogy mennyit kell sorban állni a sörért/borért? Biztosan nem utolsó szempont egyik sem, egy fesztivál azonban attól lesz igazán sikeres, ha szerethetővé válik. Ha kötődnek hozzá az emberek. Márpedig az utcazene ilyenné vált az elmúlt több mint egy évtized alatt. Szeretjük, mert nincsenek szabályok. Hallgathatunk bluest, világzenét, rockot vagy épp dzsesszt, sodródhatunk az árral vagy beszélgethetünk egy utcasarkon a kezünkben öt perc alatt langyossá váló sörrel. Mert akad, akivel csak itt és ekkor találkozunk. Máskor a munka meg a család miatt elrohanunk egymás mellett, az utcazene négy napja azonban megálló mindenkinek. Van idő beszélgetni és jól érezni magunkat. Nos, ezért a siker. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!