Belföld

2011.08.25. 11:35

Hőség: több fokkal dőltek meg a napi melegrekordok

Az országos és a budapesti napi melegrekord is több fokkal dőlt meg csütörtökön - közölte Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-vel.

MTI

A legmelegebb Bács-Kiskun megyei Csávolyon volt, ott 39,2 Celsius-fokot mértek. Ezen napon eddig 1943-ban, Túrkevén volt a legmelegebb, ahol annak idején 36,5 Celsius-fokot mértek.
A fővárosi rekord Pestszentlőrincen dőlt meg, 38 fokot mértek. Budapesten ezzel több mint 120 éves rekord dőlt meg, 1890 óta Budapesten augusztus 25-én nem mértek 34,6 foknál magasabb hőmérsékletet.
Csonka Tamás meteorológus csütörtökön az MTI-nek azt mondta: valószínűleg ez a nap vagy a pénteki lesz az év legmelegebb napja. Korábban a legmagasabb napi hőmérsékleti minimum rekordját már regisztrálták, a hajnali órákban Pécsett 23,8 fokot mértek. 
A tartós hőség miatt csütörtökre és péntekre az egész országra piros, legmagasabb szintű figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

 Csütörtökön, vagy pénteken lesz az év legmelegebb napja - korábbi hírünk

A jelenlegi előrejelzések szerint csütörtökön vagy pénteken lehet az év legmelegebb napja - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.
Csonka Tamás azt mondta, csütörtökön valószínűleg több rekord is megdőlhet. Eddig a legmagasabb napi minimum rekordja állt be, a hajnali órákban Pécsett 23,8 fokot mértek. Emellett várhatóan a budapesti és az országos napi maximumok rekordja szinte biztosan megdől - tette hozzá.
    
Azt egyelőre nem tudni, hogy pénteken még melegebb lesz-e, mivel mindkét napra 40 fok körüli maximumok várhatóak. Ezzel együtt az egész országban 27, néhol a 28-29 fokot is meghaladhatja a napi középhőmérséklet. Így a tartós hőség miatt csütörtökre és péntekre az egész országra piros, legmagasabb szintű figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.
    
Csonka Tamás azt is elmondta, csapadék az ország nagy részén továbbra sem várható. Esetleg az észak-keleti tájakon fordulhat elő zápor, vagy zivatar, de ennek is kicsi az esélye.
    
A jelenlegi előrejelzések szerint a hétvégén több hullámban érkezik némi enyhülés, de ebben még sok a bizonytalanság. Előbb szombaton a Dunántúlon észak-nyugatira forduló széllel érkezhet frissebb, kevésbé meleg levegő, de még ekkor is 35 fok várható, vasárnap is csak kissé mérséklődik a meleg - mondta a meteorológus.
    
Paller Judit országos tiszti főorvos szerdán 0 órától péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!