Belföld

2011.08.09. 05:09

Közösségi vállalkozás - Új szereplők a munkahelyteremtésben

Veszprém - Néhány éven belül jelentős tényező lehet a szociális gazdaság az új munkahelyek teremtésében.

Halmos György

Ehhez az  szükséges, hogy a ma még ritkaságszámba menő szociális szövetkezetek, közösségi vállalkozások megtalálják maguk számára a piaci rést és fejlődésnek induljanak. 
Török Ágnes, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) közép-dunántúli regionális irodájának programvezetője a beszélgetés elején leszögezi: a  szociális szövetkezetek nem gazdasági társaságok, mert a szövetkezeti törvény hatálya alá tartoznak, pénzügyi szempontból vállalkozásnak minősülnek. A fogalmak kapcsán érdemes tisztázni, hogy a szociális gazdaság szereplői között a szövetkezeteken kívül megtalálhatóak még az alapítványok, egyesületek, foglalkoztatási célú non-profit gazdasági társaságok is. 

A szociális szövetkezetek száma elenyésző, a foglalkoztatás területén nem lehet azokra "csodafegyverként" tekinteni.  Megfelelő támogatás, a kedvező jogszabályi háttér viszont megteremtheti azt a környezetet, hogy számuk gyarapodjon, és segítsenek visszatalálni a munka világába azoknak a hátrányos helyzetű embereknek, akik már régóta kiszorultak onnan.



A pusztán gazdasági tevékenységű cégektől a szociális szövetkezetek abban is különböznek, hogy a munkavállalók a szövetkezet tagjává válhatnak. Ha a munka világában próbáljuk elhelyezni a szociális szövetkezeteket, akkor azt látjuk, hogy uniós példák nyomán 2005-2006-ban kezdték el tevékenységüket. Ezek a szövetkezetek a szociális gazdaság részei, közösségi vállalkozások; céljuk nem elsősorban a profitmaximalizálás.
 
- Ezek a szövetkezetek közösségformáló és közösségfejlesztő szervezetek is egyben - hangsúlyozta Török Ágnes, az OFA programvezetője. Természetesen a céljuk, hogy gazdaságilag fenntartsák magukat, ez vállalkozási szemléletet követel a vezetőktől, másrészt viszont az előbb felsorolt kritériumokat is el kell látniuk. (A szociális jelző éppen ezért kissé félrevezető, a szövetkezeti elnevezéssel pedig "küzdenek", mert vannak, akikben az rossz érzést kelt.)
 
- Egy közösségi vállalkozás menedzselése nehezebb, mint egy piacié, a profitorientált cégeknek  nem kell olyan mértékű vagy szerteágazó helyi kapcsolatokkal rendelkezniük, mint a szövetkezeteknek - vélekedett a programvezető.

Török Ágnes szólt arról is, hogy a szociális szövetkezet  akár a közmunka alternatívája is lehet, persze kicsiben; ha a szociális gazdaság egészét vesszük, akkor azt látjuk, hogy a teljes foglalkoztatottságon belül a 6-8 százalékos arányával 150 ezer munkahelyet is teremthet a következő öt-tíz évben. Ehhez kormányzati támogatás kell, illetve az, hogy a szektorból érkező jogszabály-módosítási javaslatokat figyelembe vegyék.



Az adatok szerint a  szociális szövetkezetek régiónkban 218 millió forintot, ebből csak  Veszprém megyében 170 milliót nyertek eddig működésre, fenntartásra, ami az országos keret húsz százaléka.
 
- Nem gondolom, hogy a szociális szövetkezet csodafegyver lenne, de a szektor megerősítése mindenképpen fontos - mondta a programvezető.
 
Három szociális szövetkezet "életébe" pillanthatunk be. Az egyik, herendi székhelyű szövetkezet elsődleges tevékenysége, hogy úgynevezett "kényelmi" élelmiszereket szállít ki Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megyében. A szövetkezet vezetői, Zsida Ágoston és Zsida-Domokos Andrea elmondták, hogy a szövetkezet létrehozását komoly előkészítés, például lakossági felmérés előzte meg. A szövetkezeti formáról - mint lehetőségről - ismerősüktől hallottak, a vállalkozás hagyományos,  hitelből való elindításához nem lett volna saját erejük.

Nemcsak a foglalkoztatottak hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetűek, hanem a célcsoport egy része is az, hiszen az általuk kiszállított termékek csomagolása speciális, a feliratokat olyan technológiával készítik, hogy a gyengén látók vagy akár a vakok is el tudják olvasni. A szövetkezetben összesen 18-an dolgoznak, a hosszú előkészítés után a munka augusztus 1-jén indult. Az érdeklődés óriási, amit mi sem jelez jobban: Tatabányára meghirdetett két állásukra 85 önéletrajz érkezett, volt olyan jelentkező, aki Orosházáról utazott az elbeszélgetésre. A támogatás jelenleg 15 hónapra elegendő, de hosszú távra terveznek, úgy válogatták a dolgozókat, hogy  legyen jövőképük.


 
Tavaly novemberben alakult az a veszprémi szövetkezet, amelyik többségében munka nélküli pedagógusokat alkalmazott.
- Fő tevékenységünk a gyermekek napközbeni ellátása, gyermekfelügyelet és tehetséggondozó foglalkozások tartása - ismertette Németh Erzsébet.  Hozzátette: foglalkozásaik célja nem a felzárkóztatás, hanem a tehetséggondozás. A szövetkezeti forma azért jó, mert mindenki hozzátehette tudásának, tehetségének legjavát a programhoz. Azok, akik a szövetkezet tagjai lettek, az év végén részesülnek bizonyos arányban az eredményből, sőt, a stratégiai kérdéseken is szavazhatnak, meghatározhatják az irányt.

A munkáját idén tavasszal elkezdő kenesei szociális szövetkezet többek között ingatlan-karbantartással foglalkozik, üdülők, közösségi terek rendben tartását is felvállalják. Emellett szálláshely-értékesítéssel, szociális bolt működtetésével is  foglalkozik. A szolgáltatások kiterjednek kertépítésre, lakásfelújításra, betonozásra, házak, telkek őrzésére - közölte érdeklődésünkre Orbán József, a szövetkezet elnöke. 
 

Egymást is segíthetik a boltok

A szociális szövetkezet keretein belül működik a szociális bolt, amit az elnevezéssel ellentétben nem elsősorban a rászorulók vesznek igénybe. A közelmúltban  alapított bolt nem része egyetlen olyan hálózatnak sem, amelyeket különböző támogatásokkal indítottak el. Eddig még nem nyereséges, inkább lehet úgy fogalmazni, hogy a működtetői nem fizetnek rá.

A boltban a szociális szövetkezet két dolgozójának adnak  munkát.  A szociális bolt létrehozásával a szövetkezet egyrészt  munkahelyet teremt, másrészt pedig  az áraikkal  befolyásolják a környék árait, vagyis árversenyt generálnak, aminek tulajdonképpen  a vásárló lesz majd a nyertese.



A szociális boltban csak magyar árukat tartanak,  hús és húskészítmények, valamint tej, illetve tejkészítmények kivételével szinte mindent árusítanak, amit egy vegyeskereskedésben lehet kapni.

A kooperációnak köszönhetően lehet vásárolni más szövetkezetek által készített termékeket is.  Emellett van például  helyi és környékbeli gazdák  által termesztett  zöldség, gyümölcs, de  hoznak különféle  termékeket a Somogy megyei nemesdédi szociális szövetkezetből is. 



Szerintem

Ha realista lennék, akkor azt is mondhatnám, hogy a szociális szövetkezeteknek van létjogosultságuk mint közösségi vállalkozásoknak, régen működniük kellene már.Ha szkeptikus vagy pesszmista lennék, azt is mondhatnám, hogy a puding próbája az evés, vagyis akkor lehet megmondani, mennyire sikeres ez a program, ha az állami/uniós támogatás majd megszűnik.
Ha vállalkozó lennék, akkor akár még mérges is lehetnék, mert nekem a magas kamatokkal terhelt banki hitelt kell felvennem ahhoz, hogy megvalósítsam kiváló ötletem.
Viszont, ha lenne egy életképes ötletem, üzleti elgondolásom, amit akár a szociális szövetkezet keretein belül meg tudok valósítani, akkor örülnék.
Ha utópista lennék, akkor pedig azt is mondhatnám, hogy ez a foglalkoztatási mód a leghatékonyabb és legcélravezetőbb.

Halmos György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!