Belföld

2012.01.18. 10:44

Bevonulás csak háború esetén

A hadkötelezettség csak fogalomként létezik ma Magyarországon, hiszen csak rendkívüli hadi állapot vagy az országgyűlés döntése alapján megelőző védelmi helyzetben vezetik be.

Szabó Péter Dániel

Soós Gyula, a veszprémi Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka mondta el mindezt kérdésünkre. Hozzátette, a hadkötelezettség egy eleme azoknak a „honvédelmi kötelezettségeknek” melyeket az alaptörvény XXXI. cikke határoz meg. Katonai szolgálatra egyébként a törvény alapján azok hívhatók be, akik egyrészt elmúltak 18 évesek, másrészt pedig az adott esztendőben nem töltik be a 40. életévüket. A honvédségnél hivatásos, szerződéses vagy önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítettek esetén az úgynevezett behívhatósági korhatár pedig a katonai szolgálat felső korhatára - jegyzi meg a parancsnok. 



- A behívásnak természetese feltétele a katonai szolgálatra való alkalmasság is, melyet a hadkötelezettség bevezetését követően, sorozáson állapítanak meg. Amennyiben a hadkötelezett lelkiismereti meggyőződésével a fegyveres szolgálat teljesítése összeegyeztethetetlen, de alkalmas katonai szolgálat ellátására, fegyver nélküli szolgálatot teljesíthet.

Nagy felzúdulást keltett az elmúlt hetekben a hadköteles magyar férfiak összeírása. - Fontos kiemelni, hogy az érintett magyar állampolgárságú férfiaknak ezzel kapcsolatosan semmilyen teendőjük, kötelezettségük nincs. A Magyar Honvédség központi adatfeldolgozó szerve, a hadkötelezettséggel kapcsolatos feladatok végrehajtásának biztosítása céljából, a kiképzett tartalékosokról és potenciális hadkötelesekről már béke idején nyilvántartást vezet. Ugyan a hadkötelezettség békében nem terheli az állampolgárokat, annak teljesítésére azonban a katonai igazgatás szerveinek már ilyenkor fel kell készülniük.



Ennek fontos része, hogy egy olyan nyilvántartás kialakítása, amely tartalmazza a hadköteles korú személyek sorozáshoz és a behívás tervezéséhez szükséges adatait. Ez elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a hadkötelezettség bevezetése esetén kizárólag azok az állampolgárokat szólítsuk meg, akik valószínűsíthetően alkalmasak a katonai szolgálat teljesítésére. Elkerülhető tehát a jogszabályok alapján a katonai szolgálat teljesítése alól mentesített személyek (háztartásukban több gyermekről gondoskodók, egészségkárosodott, stb.) felesleges zaklatása _ emelte ki Soós Gyula, aki megjegyezte, a nyilvántartáshoz kizárólag az állami szervek által vezetett központi nyilvántartásokból, valamint egyes egészségügyi szolgáltatók részéről történik adatszolgáltatás.

 

A HM tájékoztatása szerint a honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának január 31-ig küldi meg a kért adatokat a személyi adat- és lakcímnyilvántartás központi szerve. A parancsnokság a természetes személyazonosítóra, a lakcímre, az állampolgárságra, a családi állapotra, valamint a személyi azonosítóra vonatkozó információkat kapja meg; az adatbázist folyamatosan frissítik. A rehabilitációs szakértői szerv a hadköteles személy legalább 36 százalékot elérő munkaképesség-csökkenéséről, valamint a legalább 29 százalékot elérő egészségkárosodásáról minden év január 31. napjáig szolgáltat adatot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!