Belföld

2012.02.01. 11:19

Vagyonnyilatkozatok: Ki mit vallott be?

Kedden közzétették a nem országgyűlési képviselő kormánytagok friss vagyonnyilatkozatait, szerdán kiderült, mije van Schmitt Pálnak, Orbán Viktornak és az országgyűlési képviselőknek.

MTI

Megtartotta ingatlanjait és Harley Davidsonját Schmitt Pál

Részletek itt

Nem változott jelentősen Orbán Viktor vagyona

Részletek itt


Pártelnökök és frakcióvezetők

Lázár János, a vezető kormánypárt frakcióvezetője továbbra is felerészben tulajdonosa egy hódmezővásárhelyi teleknek és az azon álló 160 négyzetméteres háznak. Emellett 11 - összesen több mint 40 hektárnyi - szántóval rendelkezik és 2011-ben vásárolt egy 2009-es évjáratú Audi A6-ost. A védett műalkotások között a politikus a 2010-ben vásárolt kézirat mellett egy karosszéket vásárolt tavaly, valamint bővítette műtárgy- és festmény-gyűjteményét. 2010-hez képest 4 millió forinttal több – 22 millió forintnyi – kötvénye és továbbra is egy 6,8 millió forint összegű életbiztosítása van, és vásárolt 6 millió forintnyi törzsrészvényt is. Lázár Jánosnak egy 50 ezer forint értékű alaprészjegye van a Fontana Credit Takarékszövetkezetben. A mindenkori képviselői alapdíj hat havi összegét meghaladó készpénze 1,6 millió forintról 4,2 millió forintra, pénzintézeti számlakövetelése pedig 1,1 millióról 2 millióra nőtt. Pénzintézettel szembeni tartozása 6 millió forintról 24,5 millió forintra nőtt, míg magánszemélyekkel szembeni tartozása 6 millióról 16,5 millióra. Havi bruttó jövedelme hódmezővásárhelyi polgármesterként továbbra is 545 ezer forint. Emellett a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben betöltött igazgatósági tagsága utáni havi jövedelem 82 ezer forint, földbérleti díjból pedig időszakosan 4 millió forint a tavalyi 2,5 millió forinttal szemben.

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője változatlanul kilenc ingatlan - köztük egy óbudai 68 négyzetméteres panellakás - tulajdonosa. Van három rétje - a legnagyobb 832 négyzetméter Alsóörsön - és 230 négyzetméter szántója a szintén a Balaton északi partján fekvő Lovason. Tulajdonosa két veszprémi garázsnak is. Saját autója nincs, szolgálati Audi A6-os autóval jár és 2011-ben lecserélte a még 2001-ben vásárolt Honda motorját egy újra. Mesterházy Attilának vagyonnyilatkozata szerint 2010-hez képest kétmillióval kevesebb - ötmillió – forint készpénze van, viszont 2010-zel ellentétben elbírálás alatt van kétmillió forintnyi hitele. Nagy értékű ingóságként részben ajándékba kapott herendi porcelánokról számol be, illetve szórakoztató és számítástechnikai eszközöket jelölt meg. Pártelnökként továbbra is havi bruttó 282 ezer forintot keres.

Vona Gábor a Jobbik elnök-frakcióvezetője eladta Budapest III. kerületi 65 négyzetméteres lakását és megszűnt a 2,5 millió forintos lakáshitele, valamint visszafizette az 540 ezer forintos diákhitel-tartozását is. Van viszont 1,8 millió forintnyi OTP pénzpiaci befektetési jegye és 4 millió forintnyi megtakarítása takarékbetétben. Az ellenzéki pártelnök eladta 50 százalékos tulajdoni részét a Magyar Hírek Kft.-ből. A Jobbik vezetőjének így sem ingatlan, sem autó, sem egyéb jármű nincs a nevén és jövedelmet sem tartalmaz a vagyonnyilatkozata.

Semjén Zsolt KDNP-elnök vagyoni helyzete az elmúlt évek bevallásai alapján alig változott, továbbra is egy II. kerületi 123 négyzetméteres, és egy 42 négyzetméteres lakás tulajdonosa felerészben. Emellett továbbra is haszonélvezeti joga van egy balatonfenyvesi üdülőben. A nagy értékű ingóságok terén sem történt változás, a politikusnak vannak többek között családi ajándékból származó antik bútorai, de autója és más járműve sincsen. A tavalyi másfél millió forintnyi készpénz helyett Semjén Zsoltnak jelenleg 2,4 millió forintnyi pénzintézettel szembeni követelése van devizában. A kormánypárti politikusnak ugyanakkor megszűnt a tavalyi 1,9 millió forintos tartozása. Gazdasági társaságban nincs részesedése. Semjén Zsoltnak miniszterelnök-helyettesként havi 1,1 millió forint jövedelme van.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az 1988-ban vásárolt 76 négyzetméteres zuglói társasházi lakás mellett továbbra is egy budakeszi zártkerti ingatlan tulajdonosa felerészben, továbbá ajándékozás révén egy osztatlan közös erdő tulajdonosa Kisnémediben. Ezek mellé 2011-ben felerészben vásárolt egy 83 négyzetméteres házat Tahitótfaluban. Havonta saját jogon 214 ezer nyugdíjat kap, más jövedelme, gazdasági érdekeltsége nincsen, ahogyan járműve, vagy tartozása sem.

Jávor Benedek, az LMP frissen megválasztott frakcióvezetője 50 százalékban tulajdonosa egy 95 négyzetméteres Budapest XII. kerületi lakóháznak, járműve, műtárgya, megtakarítása és tartozása nincsen. Egyetemi tudományos tanácsadóként havi 153 ezer forint jövedelme van, valamint kültag egy betéti társaságban.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, független képviselő, a Demokratikus Koalíció elnöke tulajdonában továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai lakás és a feleségével 2009 őszén megvásárolt 267 négyzetméteres kötcsei ingatlan áll. A politikus vagyonnyilatkozatában gépjárműről, nagy értékű ingóságokról, megtakarításról és befektetésről nem tesz említést, bankszámláinak egyenlegei nem érik el a képviselői alapdíj hat havi összegét. Összes jövedelme a 2010-es 103 millió forintról 2011-re 69 millió forintra csökkent, amely az általa 60 százalékban birtokolt Altus Befektetési Zrt. tulajdonosi osztalékaként keletkezett. A kötcsei házhoz felvett jelzáloghitel egyenlege ugyanakkor a 2010-es 62 millió forintról 69 millió forintra emelkedett.

Képviselő kormánytagok: változatlan ingatlanviszonyok

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek, közigazgatási és igazságügyi miniszternek továbbra is egy budakeszi ház szerepel a nevén - felerészben -, és megvan még a 2006-ban vásárolt Renault-ja is. Banki tartozása ugyanakkor némiképpen emelkedett: míg a tavaly közzétett vagyonnyilatkozatában 10,35 millió forintot tüntetett fel, az ideiben 10,71 milliót. Magánszemélyekkel szembeni tartozása viszont 4-ről 2,5 millió forintra csökkent. Jövedelemnyilatkozatában újdonság, hogy havi 25 ezer forintot kapott cikkírásért a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft.-től.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevén továbbra is két balatoni ingatlan van: egy balatonakarattyai ház és egy csopaki üdülő. A mindenkori képviselői alapdíj hat havi összegét meghaladó készpénze másfélmillió forintra emelkedett a 2011-ben feltüntetett 1,2 millióról. Nőtt a tárcavezető bankszámlán lévő pénze is: 3-ról 3,8 millió forintra. Emellett továbbra is van egy 14 millió forintos, más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése. Tartozása nincs. Még mindig az övé a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet Kft. Ahogyan Navracsics Tibornak, úgy Matolcsy Györgynek is járt jövedelem a Heti Válasz szerkesztőségétől. A nemzetgazdasági miniszter havi 50 ezer forintért publikált a lapnak.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ingatlantulajdona sem változott: továbbra is karcagi ingatlanjai vannak - köztük több szántó -, és egy budapesti, IX. kerületi lakás egy része az övé. A tárcavezetőnek még mindig egy 2007-ben vásárolt Toyota Corollája van. A nagy értékű ingóságok között továbbra is feltüntet egy hatezer kötetes könyvtárat. Takarékbetétben elhelyezett megtakarítása egymillió forinttal nőtt: 500 ezerről másfélmillióra. Tartozása ahogyan 2010-ben, 2011-ben sem volt.

Hende Csaba honvédelmi miniszternek továbbra is három - közös tulajdonú - ingatlanja van: egy szombathelyi és egy budapesti, II. kerületi ház, valamint egy vaskeresztesi szőlő. Megvan a 2002-ben vásárolt Mitsubishi Carismája is. A bankszámláján lévő pénz azonban - mintegy 600 ezer forinttal - 7,5 millióra csökkent. A tavaly még feltüntetett 1,8 millió forintos, más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése idén már nem szerepel a vagyonnyilatkozatában. Tartozása nincs. A nem országgyűlési képviselő kormánytagok már ezt megelőzően közzétették vagyonnyilatkozatukat a kormányzati portálon.

A tisztségviselők nyilatkozatai

Szalai Annamária, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnökének – a tavalyi vagyonnyilatkozatában foglaltakhoz hasonlóan - Zalaegerszegen van egy 54 négyzetméteres lakása. Ugyanitt 5/120-ad részben tulajdonosa egy 2292, valamint egy 853 négyzetméteres szőlőnek, illetve egy 6377 négyzetméteres gyepnek és gyümölcsösnek is. Gépjárművet továbbra sem birtokol. Szalai Annamária megtakarításai között szerepel egy 34 millió 485 ezer forintról, valamint egy csaknem 4 millió forintról szóló értékpapírszámla, valamint egy 20 ezer eurós kötvény és egy 3,4 millió forint értékű életbiztosítás. Nyílt végű befektetési alapokban 20 ezer 568 eurót tart, emellett szerepeltet még a nyilatkozatban 1,6 millió forintnyi, pénzintézettel szemben fennálló pénzkövetelést. Szalai Annamária egy évvel ezelőtt 13,5 millió forintos tartozást is jegyzett, mostani vagyonnyilatkozatában azonban tartozás már nem szerepel. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke továbbra is felerészben birtokol egy mintegy 345 négyzetméteres békéscsabai telket, amelyen egy 91 négyzetméteres ház áll. Rendelkezik még Békéscsabán egy 19,5 négyzetméteres garázzsal, valamint 60/2160-ad arányban egy újkígyósi, 573 négyzetméteres telekkel, és ugyanitt egy 7000 négyzetméteres szántóval.

Domokos László 9/10-ed arányban birtokol egy fővárosi, XIII. kerületi, 122 négyzetméteres lakást, és haszonélvezeti joga van egy V. kerületi 63 négyzetméteres lakásra is. Az ÁSZ elnöke egy 9 éves Skodával is rendelkezik. Domokos László emellett 1 millió 34 ezer forint értékű részvénytulajdont tüntetett fel a nyilatkozatban, valamint 6 millió 905 ezer forint értékű befektetési jegyet, befektetéseihez pedig 10 millió 87 ezer forint értékben kötött biztosítást. Takarékbetétben 1 millió 256 ezer forintot, látra szóló betétben 3 millió 231 ezer forintot tart, további pénzkövetelést 10 millió 700 ezer forint értékben tüntetett fel. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének Telkiben van egy 1154 négyzetméteres telke, amin egy 292 négyzetméteres ház áll.

Juhász Miklós nyilatkozatában továbbra sem említ járművet, ingóságai között egy 1980-ban kapott asztali lámpát jelöl meg. A GVH elnöke 19 millió forint értékben rendelkezik részvényekkeé, készpénzként 1,2 millió forintot, számlakövetelésként 15 millió forintot tüntet fel. Juhász Miklósnak 80 ezer euró tartozása van a tavalyi évet tükröző beszámolója szerint, ez az előző éviben 215 ezer euró volt, igaz akkor még rendelkezett egy további ingatlannal és nagyobb összegű pénzköveteléssel. A Magyar Nemzeti Bank elnöke 366/460-ad arányban birtokol egy 1274 négyzetméteres II. kerületi telket és egy azon lévő, 460 négyzetméteres házat, továbbá felerészben egy XI. kerületi, 2318 négyzetméteres telket és egy azon lévő, 319 négyzetméteres házat. Továbbra is rendelkezik egy harmadik ingatlannal is: Gánt-Vérteskozmán egy 1438 négyzetméteres telken áll egy 140 négyzetméteres üdülője és egy 60 négyzetméteres gazdasági épülete.

Simor András a járművek között egy 2005-ben gyártott Mercedes személygépkocsit és egy vitorlást tüntetett fel. A jegybankelnöknek befektetési alapban 1,65 milliárd forintja van, részvényekben 1 millió forintja, nyugdíjpénztári befektetésben 19 millió forintja. Az MNB a jövedelemnyilatkozatban szereplő összegen túl havi 113 ezer 445 forint önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást fizet számára. Havi adóköteles jövedelme 2 millió 25 ezer 800 forint. Simor András gépkocsi-használatra tavaly 3,3 millió forintot kapott.

Polt Péter legfőbb ügyész továbbra is felerészben tulajdonosa egy II. kerületi, 110 négyzetméteres lakásnak, amelyhez tartozik egy 12 négyzetméteres teremgarázs is. Polt Péternek van még Regécen egy 3341 telken álló 75 négyzetméteres háza, valamint Fónyon egy 30 négyzetméteres pincéje. A legfőbb ügyésznek Bodrogolasziban van egy 1525 négyzetméteres szőlője és Bárdudvarnokon egy 2588 négyzetméteres szántója. Polt Péter járművet ezúttal sem tüntetett fel vagyonnyilatkozatában, a nagy értékű ingóságai között egy 1 millió forintos pénzintézeti számlakövetelés szerepel. Házastársával közösen 38,4 millió forintos tartozása van magánszemélyekkel szemben. Polt Péter az ELTE adjunktusaként havonta átlagosan bruttó 241 ezer forintot kap, oktatói tevékenységéért a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről pedig tavaly összesen 50 ezer 800 forintot vett fel. Legfőbb ügyészként tavaly összesen bruttó 17 millió 31 ezer forintot kapott. A legfőbb ügyész tisztségéből adódóan egy 13 millió forint értékű Volkswagen Touareget használ, emellett még egy iPhone-t és egy notebookot kapott, valamint összesen bruttó 200 ezer forintnyi cafeteria juttatást. A Kúria elnökének – aki ezt a tisztséget csak 2012. január 1-jétől tölti be - tavalyi éves jövedelme 16 millió 842 ezer forint volt.

Darák Péter felerészben tulajdonosa egy XIV. kerületi, 97 négyzetméteres ingatlannak, amelyhez egy 14 négyzetméteres garázs is tartozik, valamint egy 80 négyzetméteres zalaegerszegi ingatlannak. A járművek között Darák Péter egy 2005-ben vásárolt Mazda 6-ost tüntetett fel. A Kúria elnökének több értékpapírban, összesen 2 millió 288 ezer forintja van, további pénzkövetelésként pedig összesen 3 millió 369 ezer forintot és 3628 eurót tüntetett fel. Pénzintézettel szembeni tartozása 483 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!