Belföld

2012.03.30. 14:28

A NÉBIH sonkákat ellenőrzött, 1,5 millió lesz a bírság

Ellenőrizték a sonka termékeket a húsvétot megelőző hetekben.

MTI

Minőségi hibák miatt várhatóan több mint 1,5 millió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak majd ki a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságai - közölte a célellenőrzést elrendelő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (MÉBIH) pénteken.

A MÉBIH tájékoztatása szerint a kiemelt ellenőrzés alkalmával a megyei kormányhivatalok illetékes igazgatóságai az élelmiszer-előállítás és feldolgozás területén, valamint a kereskedelemben egyaránt ellenőriztek.

Az ellenőrzés során több mint 25 előállítót, illetve kereskedelmi egységből származó 53 terméket vizsgáltak mintavétel alapján, 51 terméknél végeztek kedveltségi vizsgálatot.

A laboratóriumi eredmények közül a MÉBIH kiemeli, hogy a vizsgált termékek egyikében sem volt kimutatható Salmonella és a Listeria monocytogenes baktériumok jelenléte, ugyanakkor 2 termék sótartalma nem felelt meg az előírásnak, amely miatt a hatóság élelmiszer-ellenőrzési bírságot fog kiszabni. Jelölési hiányosságok összesen öt terméknél fordultak elő, amely miatt a hivatal figyelmeztetésben részesíti és a hiba kijavítására kötelezi az előállítókat.

A laboratóriumi vizsgálatok legnagyobb részét a termékek akkreditált érzékszervi vizsgálata tette ki, ez alapján 51 termék esetében rögzítették az alak, állomány, szín, szag és íz tulajdonságokra vonatkozó megállapításokat. A szakemberek 11 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek, amit a hatóság hamarosan szankcionálni fog.

A vizsgálatok részletes eredménye, a kedveltségi vizsgálat rangsora a NÉBIH honlapján olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!