Belföld

2012.03.23. 12:54

Az Országgyűlés elé kerülhet ősszel a meteorológiai törvény

Várhatóan az ősszel az Országgyűlés elé kerül a meteorológiai törvény, amely szabályozza a meteorológiai szakma társadalmi, gazdasági, pénzügyi vonatkozásait - mondta Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár pénteken Budapesten, a Meteorológiai Világnap alkalmából rendezett ünnepségen.

MTI

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára stratégiai fontosságúnak nevezte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tevékenységét.

Illés Zoltán emlékeztetett arra, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter döntése értelmében több száz millió forint került utólag az OMSZ költségvetésébe, enyhítve ezzel a költségvetési intézményeket érintő takarékossági intézkedéseket. Kitért ugyanakkor arra, jelenleg nincs meg az a 800 millió forint, amelyet nemzetközi meteorológiai szervezeteknek tagdíjként be kellene fizetni.

A meteorológiai tevékenységgel kapcsolatban az államtitkár beszélt arról is, hogy vannak közfeladatok, amelyeket az államnak kell elvégeznie. A kormány nem hisz abban, hogy ki kell szervezni a feladatokat. Az erőforrásokat úgy kell koncentrálni és az összes törvényt, rendeletet úgy kell alakítani, hogy ezeket a közfeladatokat az állam által működtetett szervezetek tudják elvégezni - jelentette ki Illés Zoltán.

A tagdíjtartozással kapcsolatban az államtitkár az ünnepség után az MTI kérdésére azt mondta: két megoldás lehetséges. A hiányzó 800 millió forintot vagy azok a tárcák adják össze saját költségvetésükből, amelyeket érint a meteorológiai szolgáltatás, vagy a kormány fizeti ki a költségvetés általános tartalékának terhére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!