Belföld

2012.05.03. 16:03

Ki segít, ha támad a méh?

Veszprém - A Dózsavárosból telefonált szerkesztőségünkbe olvasónk Boromissza Ignác, mert a háza előtti fára méhraj telepedett. Elhajtásukra a tűzoltók nem vállalkoztak.

Varga Ibolya

Mint a katasztrófavédelem ügyeletén megtudtuk, méhészeket próbáltak riadóztatni. Az esettel kapcsolatban a terület méhegészségügyi felelőse, Máté Miklós arról tájékoztatott minket. hogy a méhészek nem szívesen fognak be idegen családokat, hiszen a befogadott jövevényekkel betegséget hurcolhatnának be az állományukba. Elmondta továbbá, hogy ezek a szorgalmas rovarok nem támadnak ok nélkül.

A fára telepedett raj  magától elrepülhet, ha megéhezik. A méheket megnézte Schmutz János hárskúti őstermelő is, aki szerint nem kell aggódni, mert a megtelepedett csapat kicsi, önállóan nem életképes, várható, hogy magától elvándorol és csatlakozik egy másik családhoz, melyben tagjai tovább élhetnek. A helyzetet Váradi Géza veszprémi méhész oldotta meg. Mivel a méhek nem túl magasan helyezkedtek el a fán, egy kaptárba gyűjtötte be őket és olyan helyen engedte őket  újra szabadon, ahol nagy esélyük van arra, hogy megtalálják az élőhelyüket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!