Belföld

2012.09.17. 13:24

Magyarország nem rendelt el korlátozást az alkoholra

A csehországi metil-alkohol-mérgezéses esetek miatt Magyarország nem rendelt el korlátozást a cseh szeszesitalok behozatalára.

MTI

Ezt Oravecz Márton közölte, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) elnöke, országos főállatorvos-helyettes hétfőn Budapesten az MTI megkeresésére.

Hozzátette: az alkoholforgalmat alapvetően a jövedéki törvény szabályozza. A mostani egyedi ügy kapcsán nem rendeltek el korlátozást, az eddigi információk szerint ugyanis helyben történt az értékesítés.
   
Megjegyezte: a "táskaimportot" ugyan soha nem lehet kizárni, de eddig semmilyen tény nem erősítette meg, hogy az értékesítés más uniós tagországokat is érintett volna.
   
Aláhúzta ugyanakkor, hogy a Nébih folyamatosan figyeli az eseményeket, és ha ezek alapján úgy ítéli meg, megteszi a szükséges intézkedéseket.
   
A cseh egészségügyi minisztérium péntek este azonnali hatállyal betiltotta az országban a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalmazását, felszolgálását, összefüggésben az utóbbi napok metil-alkohol-mérgezéses eseteivel.
   
Csehországban az utóbbi tíz napban 21-re emelkedett a metil-alkohol-mérgezésben meghaltak száma, és a hétfő reggeli adatok szerint további 38 embert súlyos állapotban kórházban ápolnak.
   
Az üggyel kapcsolatban a rendőrség eddig 23 embert vett őrizetbe, közülük 13 ellen büntetőeljárás indult, de a súlyosan mérgező alkohol forrását egyelőre nem sikerült feltárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!