Belföld

2012.10.16. 13:36

Szerdán már napos időre számíthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése a várható időjárásról az ország és Európa területén szerda estig.

MTI

Várható időjárás szerda estig
 

Kedden erősen felhős vagy borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor, a Dunától keletre helyenként zivatar. Az éjszaka második felétől nyugat felől csökken a felhőzet, szerdán már országszerte napos időre számíthatunk, legfeljebb reggel északkeleten lehet még helyenként eső. Az északnyugati, nyugati, kezdetben Tiszántúlon a délnyugati szél időnként megerősödik, majd szerdán élénk déli, délkeleti szél valószínű. Hajnalban nyugaton és délen foltokban köd képződik.
   
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 10 fok között alakul, nyugaton, délnyugaton lesz a hidegebb, ott néhol talajmenti fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 14 és 19 fok között várható.

 

Az időjárási helyzet Európában


Északnyugat-Európa felett többközéppontú ciklonrendszer található. A Brit-szigeteken, a kontinens nyugati partvidéke mentén gyakran felhős az ég, elszórtan esik az eső, a hőmérséklet csúcsértéke csak a délebbi területeken haladja meg a 15 fokot. A Dél-Skandinávia feletti középponttal örvénylő ciklon frontrendszere Lengyelországon, az Alpokon át egészen Dél-Olaszországig húzódik, déli része önálló ciklonná erősödve a Kárpát-medence térségében okoz sokfelé csapadékos időt. Ugyanakkor továbbra is a napsütés a jellemző a Pireneusi-félszigeten, illetve 25, 27 fokos meleg van az Égei-tenger menti országokban is. Szerdán már a Kárpát-medence időjárását is döntően anticiklonális hatások alakítják. A most még felettünk lévő mediterrán ciklon keletre helyeződik, és mögötte száraz levegő áramlik térségünk fölé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!