Belföld

2013.01.21. 20:21

Jegyzet: Vicces, Svájc ebbe nem fog belemenni

A kormány új megoldásokon dolgozik, amelyek a külföldre menekített magyarországi tőke fehérítését tűzik ki célul - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő.

Gombás Gabriella

Tette ezt azok után, hogy nyilvánvalóvá vált, az úgynevezett adóamnesztia nem hozta meg a várt eredményt: mintegy 1000 milliárddal számolt a kormány, amire 10 százalékos adóterhet rótt volna ki, de a vártnál jóval kevesebb hazafias érzelmű "pénzmenekítő" gyakorolt bűnbánatot. A kabinet lezártnak tekinti a külföldi számlákon dokkoló pénzek méltányos feltételek melletti hazahozatalát, kezdeményezi, hogy Svájc szolgáltassa ki a magyar számlatulajdonosok adatait, amire a továbbiakban 35 százalékos forrásadót róna ki (visszamenőlegesen).

Hát ez eléggé vicces. Ha én magyar offshore-ozó lennék, azonnal Ázsia felé menekíteném a pénzem, aminek ugye a svájci bankok sem örülnének. Nem vagyok szakértő, de most mondom, Svájc ebbe az üzletbe nem fog belemenni, mert azzal olyan precedenst teremtene, ami a diszkrécióra épülő svájci bankrendszer alapjait kezdené ki. Kár felbuzdulni az USA példáján, mert csak azoknak az adatait szolgáltatták ki a svájci bankok, akiknél bűncselekmény gyanúja merült fel, azaz gyanúsítottá váltak.  Az adózatlan jövedelmek utolérése kívánatos cél - mondják az adószakértők -, de szeretném azt látni, hogyan fér hozzá az adóhatóság (akár titkosszolgálati eszközök igénybevételével) a külföldi bankszámla adataihoz?! Van egy ötletem: nem lenne egyszerűbb, ha az adóhatóság bevezetné azt a gyakorlatot, amit a kisvállalkozókon évek óta sikerrel alkalmaz, és hatékony kíméletlenséggel behajtja a minimális tartozást is? Ismert a vagyonosodási vizsgálat fogalma, és az adóhiány megállapítására is vannak módszerek, csak hát ez verejtékesebb munka, mint a kisvállalkozóból kipréselni az adóforintocskákat.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!