Belföld

2013.09.25. 16:55

Minden, ami éltet minket

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) Magyarország legnagyobb agrárgazdasági rendezvénye több mint százéves múltra tekint vissza.

Varga Ibolya

A kiállítás történetében mindig is rang volt kiállítóként megjelenni ezen a seregszemlén. Ismertem olyan embert, akinek az ötvenes évek elején vásári díjat nyert a Balatonszőlős határában termett őszibarackja és haláláig emlegette, akkor is, amikor a területen már régen meggyet, diót termesztett. A szőlőnek nem ott volt a helye. Magyarország adottságai rendkívül jók a mezőgazdasági termelésre, azt mondják, ennek köszönhető, hogy az itt termett zöldségnek, gyümölcsnek, tejnek és húsnak zamata van. Bármit is mondanak, ezen a földön a mezőgazdasági termelésnek mindig elsőbbséget kellene adni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) számára is sikeresen zárult a 76. alkalommal megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás, amelyen a NAK közel kétszáznegyven négyzetméteres közösségi standon mutatta be a hét Magyarországi régiót, azok termékeit prezentálva diplomáciai delegációk, külföldi és belföldi élelmiszer-beszerzők és az érdeklődő közönség számára - tájékoztatta lapunkat dr. Radovits Tibor, a kamara megyei szervezetének elnöke.



Elmondta, hogy megyénkből az alábbi cégek mutatkoztak be a kamara standján: Bakony reformélelmiszer Kft. (Halimbárium), a Csalló Pálinka Manufaktúra Kft., a Tansütő Kft. (Pápa), a Pápai Hús 1913 Kft., a Polus-Coop Zrt., a Peiba Kft., a Biogold Natur Kft., a Katica Pékség és a Salánki Családi Borpince különlegességeit meg is kóstolhatták a látogatók, akik kivétel nélkül elismerően nyilatkoztak megyénk élelmiszeriparának büszkeségeiről. Ezek közül többet igen jól ismerünk, hiszen például a Polus-Coop Zrt. nem csupán kereskedelemmel foglalkozik, annak ellenére sem, hogy ennek a társaságnak van megyénkben a legtöbb üzlete, hanem élelmiszerek előállításával is. Két kenyérgyárat is üzemeltet és ennek termékeit nemcsak az üzlethálózaton belül találjuk meg.

Arra törekednek, hogy elsősorban hazai alapanyagokból készült termékek jelenjenek meg a polcaikon. Így tudnak piacot teremteni a megyében dolgozó mezőgazdasági és élelmiszeripai termelőknek. A szüret ellenére több helyen is bemutatkozott az utóbbi napokban a Salánki Családi Borpince. Már régen kialakult a törzsközönségük, bőven adnak munkát Salánki Sándornak és az ágazatban dolgozó három gyermekének. Az apa szerint arra kell törekednünk, hogy olyan termékeket kínáljunk, amelyek itt a legfinomabbak. Hasonló nézeteket vall Szabó Péter is, akit gasztronómusként ismerünk. A nagy kiállításokról nem hiányozhatnak a Noszlopi finomságok, mely márkanév alatt lekvárokat, savanyúságokat, tartósított élelmiszereket találunk.

Egy korábbi kiállításon nagydíjat nyert a csípős paprikájuk, melyet házi paprikatartósítás hagyományai szerint készítenek. Az alapanyagokat igyekeznek a környékben beszerezni, előre szerződést kötnek a régi beszállítóikkal. Velük pontosan meg tudják beszélni, hogy mennyi kell az adott évben például káposztából, karfiolból, a különféle fajtájú és formájú paprikákból. Elsők között állították elő a savanyított, csókállónak nevezett fokhagymát. A lekvárjaik, befőttjeik is egyre népszerűbbek. Tudatosan keresik a környéken a régi recepteket. Így kezdték el a zöldfűszerekkel ízesíteni a lekváraikat. Vallják, ezzel nemcsak új ízt visznek a termékben, hanem gyógynövények lévén a fűszerek, az egészségmegőrzésben, illetve ha baj van, a visszaszerzésében is segítenek a finom falatok. A legtöbb terméküknél megadják annak a nevét is, akitől a receptet kapták. Szabó Péter azonban arra a legbüszkébb, hogy unokája a legjobban az ő termékeit szereti, melyet nagypapa finomságaiként jelenít meg.


A rendezvényekkel zsúfolt hétvégén is sokan voltak kíváncsiak az OMÉK-ra: a kiállítás látogatóinak száma a két évvel ezelőttit is meghaladta. A vasárnap esti előzetes adatok szerint mintegy kilencvenkétezer látogatót fogadott az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás. Több mint hétszáz kiállító jelent meg a pavilonokban, az ágazat csaknem minden lényeges szegmense bemutatkozott a vásár által igénybe vett, összesen negyvenötezer négyzetméternyi területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!