Belföld

2014.03.13. 15:51

További törvénytelen tízmilliók Simon Gábornál

Az útlevél-ügy nemcsak többrendbeli bűncselekményt valósít meg, hanem rávilágít arra a is, mellyel a még mindig tisztázatlan forrású pénzek eltüntetésében próbált meg közreműködni Simon Gábor – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Az ügyészség tájékoztatása szerint Simon Gábor egy afrikai ország hamis útlevelével nyittatott számlát egy magyar banknál. Az elmúlt napokban azt is megtudhattuk, hogy az MSZP-ben Simon Gábor személyében már akkor voltak elkötelezett hívei a kettős állampolgárságnak, amikor a párt hivatalos politikája még ezzel ellentétes volt – utalt Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján az MSZP egykori elnökhelyettesének bissau-guineai útlevelére.  Ebben a megismert példátlan bűncselekmény-sorozatban ez egy olyan új szál, ami önmagában is több bűncselekményt valósít meg. Egy ilyen hamis okirat elkészítése közokirat-hamisításnak minősül – fűzte hozzá.


Gulyás Gergely kitért arra is, hogy adócsalás miatt is büntetőeljárás folyik Simon Gábor ellen. Azt is tudjuk, hogy az ügyészség kezdeményezte az előzetes letartóztatást, és a bíróság megalapozottnak ítélte az ügyészi indítványt, ezért 30 napra Simon Gábor előzetes letartóztatásba került – fejtette ki. Az útlevél-ügy nemcsak többrendbeli bűncselekményt valósít meg, hanem rávilágít arra a gátlástalanságra is, mellyel a tisztázatlan forrású pénzek eltüntetésében próbált meg közreműködni Simon Gábor – szögezte le a fideszes politikus.

Gulyás Gergely aláhúzta, egyre kevesebb az arra utaló adat, hogy egy magányos bűnelkövetővel állunk szemben. A hatóságoknak tett állítólagos Simon-nyilatkozat - mely szerint ő csak vagyonkezelő volt -, azt valószínűsíti, hogy idegen vagyonról van szó – mondta el. Ha így van, akkor szeretnénk tudni, kié ez a vagyon, és milyen köze volt hozzá Simon Gábor politikai szerepvállalásának – szólított fel a fideszes politikus. Gulyás Gergely komolytalannak tartja Mesterházy Attila azon magyarázatát, hogy Simon Gábor a pénzre még politikai pályafutása előtt tett szert, mert a volt elnökhelyettes aktív volt a KISZ-ben, baloldali ifjúsági szervezetekben, és még nem volt 30 éves, mikor az MSZP képviselőjelöltje lett. Simon Gábor politikai szerepvállalását megelőzően legfeljebb zsebpénzt kaphatott- jegyezte meg.

A Fidesz képviselője felidézte, korábban arra kérték a mentelmi bizottságot, hogy vizsgálja meg, milyen jogi lehetőség van arra, hogy Simon Gábornak – az összeférhetetlenségi időszakában felvett jövedelmét - vissza kelljen fizetnie az Országgyűlésnek. A mi feltételezésünk szerint Simon Gábor kizárólag azért mondott le mandátumáról, hogy ne a parlament állapítsa meg az összeférhetetlenséget, és így ne kelljen több mint 36 millió forintot visszafizetnie - tette hozzá. Ha a bizottság nem talál megoldást a visszafizetésre, akkor a Fidesz-frakció az új Országgyűlés alakuló ülése után olyan jogszabály-módosítást kezdeményez, mely lehetővé teszi, hogy ha valakinél összeférhetetlenség áll fenn, akkor visszakövetelhető legyen az összeg, függetlenül attól, hogy a parlament állapítja meg az összeférhetetlenséget, vagy a képviselő mond le - fejtette ki.

37. napja nem kaptunk választ arra, hogy mit tudnak a baloldal vezetői Simon Gábor eltitkolt pénzéről. Mesterházy Attila a héten elmulasztott megjelenni az Országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottságának ülésén; az MSZP és baloldali szövetségesei a legcsekélyebb mértékben sem működnek közre a bűcselekmény-sorozat feltárásában - fogalmazott Gulyás Gergely. A politikus felhívta a figyelmet arra, Mesterházy Attila pártelnöksége, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége és pártelnöksége, valamint Bajnai Gordon minisztersége és miniszterelnöksége alatt is kulcspozíciót töltött be Simon Gábor a Magyar Szocialista Pártban. Ráadásul Simon Gábor Mesterházy Attila közvetlen helyettese, az MSZP második embere volt – emlékeztetett Gulyás Gergely.

Mesterházy Attila mai levelében reagált a mentelmi bizottság megkeresésére, és vádaskodott a testület munkájával kapcsolatban. Mesterházy Attilának nem az lenne a feladata, hogy minősítse a mentelmi bizottság munkáját, már csak azért sem, mert az MSZP is delegált tagot a testületbe, aki időről-időre elfelejt elmenni az ülésekre – reagált Gulyás Gergely. Mesterházy Attila megint egy fölösleges vádaskodásba fogott ahelyett, hogy arra adott volna érthető magyarázatot, hogy az MSZP-nek milyen köze van ahhoz a több mint negyedmilliárd forinthoz, ami Simon Gábor bankszámláján volt megtalálható – fűzte hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra, Zuschlag János a szocialista párt üdvöskéje, parlamenti képviselője volt, Simon Gábor pedig az MSZP-ben töltött be fontos pozíciókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!