Belföld

2015.09.11. 15:04

Több ezer menekült érkezik - Folyamatos az ellátás, de még így is nagy a feszültség Röszkén

Továbbra is ezrek érkeznek a szerb- magyar határhoz. Röszkénél hetek óta kritikus a helyzet.

Kutasi Zsófia

Több ezer ember élelmezését, ellátását kell biztosítani, miközben a regisztráció is folyamatosan zajlik. A kijelölt gyűjtőpontnál tömegek várakoznak a buszokra, idősek, fiatalok, gyermekek és családok várnak arra, hogy továbbindulhassanak a táborokban felállított regisztrációs állomásokhoz. A feszültség érzékelhető, többen türelmetlenek, ezért is rendszeresek a kitörések. A rendőrségi jelenlét fokozott, ennek ellenére a migránsok időről időre megpróbálnak átjutni a sorfalon.

Folyamatosan érkeznek a humanitárius adományok és az önkéntesek a területre. Jelen vannak a Vöröskereszt, a máltai szeretetszolgálat és a karitász munkatársai is. Az orvosi és szociális ellátás is fontos a tömegesen érkező migránsok számára. A legnagyobb szükség vitaminokra, étrend-kiegészítőkre, ruhákra és cipőkre van. A gyermekek, nők és betegek megfelelő ellátását kiemelten szem előtt tartják a szakemberek, de a családok igényeit is felmérik.

Épül a biztonsági határzár is, szeptember 15-e után pedig megváltoznak a törvényi előírások az illegális határátlépésre vonatkozóan. A menekültek magukat zömmel szíriainak vallják, de többek között afgánok, pakisztániak is érkeztek a röszkei gyűjtőpontra. A legtöbbjük Németországba szeretne eljutni.

A hideg időjárásra is készülnek Röszkén; az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága sátortábort állít és meleg takarókat küld a helyszínre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!