Belföld

2016.01.18. 18:04

Súlyos születési rendellenességeket is okozhat a veszélyes trópusi vírus

A magzatra káros fertőzés okoz megbetegedéseket több dél- és latin-amerikai országban. Hazánkban nem fordult még elő a Zika-vírus okozta megbetegedés

Marton Attila

Az elmúlt két hónapban a brazíliai egészségügyi hatóságok az országban kialakult nagy kiterjedésű, a Zika-vírus okozta járvánnyal időben és térben összefüggően nagyszámú, ún. mikrokefáliával született újszülöttet regisztráltak. A mikrokefália egy olyan veleszületett rendellenesség, ami az agykoponya rendellenesen kis méretével és általában szellemi fogyatékossággal jár, közölte az ÁNTSZ.

A Zika-láz fertőzés elsősorban a dél-amerikai kontinensen és a Csendes-óceáni-szigetek déli területein fordult elő. A vírus a majmokban és emberekben lappang, szúnyogok terjesztik.

- Brazíliában a betegséggel összefüggésben 2010-től észlelték halmozottan a központi idegrendszert, agyat érintő fejlődési rendellenességek halmozódását, de előfordultak magzati halálesetek is a Zika-vírus okozta járványok idején. A vizsgálatok során a magzatvízben a betegséget okozó vírust magas koncentrációban találták meg, a fertőzések a terhesség első hat hónapjában történtek - mondta érdeklődésünkre Makkai Erzsébet, az ajkai Magyar Imre Kórház infektológiai osztályának vezetője.

Hozzátette, a fertőzés klinikai tünetei közé a négy-hét napig tartó láz, a foltos bőrkiütés, a kötőhártya-gyulladás, valamint az izom- és ízületi fájdalom tartozik. A betegség azért is veszélyes, mert nincsen célzottan a vírusra ható kezelés és védőoltás sem, így gyógyítása csak tüneti, a lázat és a fájdalmat csillapítják.

A szakember megjegyezte, hazánkban nem fordult még elő a Zika-vírus okozta megbetegedés, az Európai Unióba már néhány esetben behurcolták a fertőzést. Magyarországon nincs járványveszély, hiszen a vírust terjesztő szúnyog nincs jelen. Ha itthon mégis észlelnék a vírust, akkor a Szent László Kórház trópusi betegségek osztálya és az Országos Epidemiológiai Központ felkészült az utazással összefüggő fertőző betegségek kivizsgálására, a kórokozó azonosítására és kezelésére, tette hozzá Makkai Erzsébet.

Címkék#Zika-vírus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!