Belföld

2016.02.03. 18:22

Recseg-ropog Európa

Terrorveszély, migránsáradat, birodalmi törekvések. Ezek jellemzik Európát, ami nem kedvez a biztonságnak. Ha megtesszük a szükséges lépéseket, mert tartalékok bőven vannak, akkor nincs veszve a helyzet – vélekedett Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.

Kovács Erika

– A legkomolyabb kihívás Európa számára a terrorellenes harc, a belső biztonság megteremtése, fenntartása és az elhárítás – szögezte le a szakértő. Mint mondta, továbbra is komolyan kell azzal számolni, hogy uniós állampolgárok hajtanak végre terrortámadásokat.

Úgy fogalmazott, hogy szintváltás történik az Iszlám Állam Terrorszervezetnél (IÁT), ugyanis az ellene irányuló nyílt katonai tevékenységgel, olajfinomítóikat, szállítmányaikat érintő támadásokkal jelentősen meggyengült.

– Miközben azt látjuk, hogy visszaszorul és gyengül katonailag és gazdaságilag is, közben arra lehet számítani, hogy terrorcselekményeik száma nőni fog, mert azt nem szeretnék, ha kiderülne, rossz helyzetben vannak – fogalmazott a szakérő. Tarjányi Péter kiemelte, komolyan kell foglalkozni Európa biztonságával, mert idén a fenyegetettség növekszik, de az ellene irányuló fellépés sikerrel bíztat – mondta. A jövőre nézve közölte, Európa-szerte várható a „feketeleves”, mert egyre több helyszínen, és mind több országban hajtanak végre támadásokat, már ez várható az általuk korábban puhábbnak ítélt célpontokon, így Kelet-Európában is.

Szerinte a másik sarkalatos kérdés Oroszország előretörése, birodalmi gondolkodása, ami veszélyt jelenthet Európára nézve, ezzel is komolyan foglalkozni kell. Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország felmérte már, hogy ami Kelet-Ukrajnában zajlik, a térségben is megtörténhet, igaz, ennek valószínűsége minimális.

Végül a szakértő szerint meghatározza Európa életét a migránskérdés: arra lehet számítani, hogy még többen jönnek, mint tavaly, újabban Irak északi része is humanitárius katasztrófát jelzett, ahonnan 1,5-2 millió ember indult vagy indul el. A migránsok várhatóan hazánk felé jönnek, itt is ragadhatnak, nálunk ugyanis, szemben a környező országok hegyvidékes határaival, 1000 kilométeres sík határ van, így hatalmas embertömeggel kell számolni, akiknek a kerítés nem jelent akadályt. – Nem terrorista-, hanem közrendvédelmi, igazgatásrendészeti válságra lehet számítani, amire készülni kellene már – vélekedett, hozzátéve, hamis biztonságérzetben élünk. Mint mondta, minden kezelhető, de most úgy látja, leállt minden. Aláhúzta, Európának nagy tartalékai vannak gazdasági, katonai, terrorelhárítási szempontból, az utolsó másfél-két évben mégsem remekelt. – Realista vagyok, és akkor lennék szomorú, ha azt mondanám, hogy a helyzet veszett fejsze nyele, de nem így van. Kérdés, megszületnek-e a szükséges lépések – közölte.

Hozzáfűzte, ami a biztonságot illeti, Új-Zéland még ott van a lista elején. Az egész bolygó recseg-ropog a meg nem hozott lépések, az újraéledő birodalmi, így az orosz mellett a török törekvések miatt.

De mondhatni, világszerte jobb volt a helyzet két évvel ezelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!