Belföld

2016.12.19. 10:35

Terrortámadásba került? Meneküljön!

Itthon nagyon kicsi az esélye, Nyugat-Európában már jóval nagyobb annak, hogy az ünnepi forgatagban terrortámadás történhet, ami még nagyobb eséllyel a jövő év elején történhet meg, hangsúlyozta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, akivel arról is beszéltünk, mit kell tenni akkor, ha valaki ilyen helyzetbe kerül.

Kovács Erika

-Legyen mindenki boldog, ünnepeljen, ne üljön otthon, ne féljen! – ezt tanácsolta a szakértő, de mindenki legyen éber az ünnepi forgatagban, és működjön együtt a hatóságokkal! – összegezte a legfőbb jó tanácsokat Tarjányi Péter, majd hozzátette, itthon kicsi esély mutatkozik arra, hogy terrortámadás történjen, ennek a valószínűsége gyakorlatilag a nullával egyenlő.

Kiemelte, Nyugat-Európa, így mások mellett Ausztria, és fővárosa, Bécs már más kérdés! - A következő időben, ha nem is karácsonykor, illetve szilveszterkor, de januárban, februárban komoly esélyt adok annak, hogy Nyugat-Euróbában lesz támadás, fogalmazott, megjegyezve: gondoljunk csak a futball Európa Bajnokságra, amikor Franciaország hihetetlen biztonsági intézkedésekkel biztosította az rendezvényt. Aztán júliusban, Nizzában, a tengerparton kamion gázolt a tömegbe.

Tarjányi Péter: ha már megtörténik a baj, és elkezdődött a pánik, meneküljünk, ezzel komoly esély lehet arra, hogy az ember megúszhatja a támadást!

-Európában komoly biztonságot érintő készültség van a zsidó, illetve keresztény ünnepek, illetve a vásárok, utcai rendezvények miatt, melyek iszlám szélsőségesek célpontjai lehetnek. Bizonyosan Magyarországon is megtették az illetékesek a szükséges lépéseket, de természetesen száz százalékos biztonság sehol nincs, és senki ne vegye félvállról ezeket az intézkedéseket! –hangoztatta. A biztonságpolitikai szakértő azt tanácsolta, adott esetben mindenki fogadja el a hatóságok intézkedéseit, ne bírálják, és ne is tartsák feleslegesnek!

Kiemelte, gondoljunk arra, hogy Európában az elmúlt másfél évben rengetegen meghaltak, több ezren megsebesültek iszlám szélsőségesek támadásaitól.

Tarjányi Péter, aki oktatófilmet is összeállított a közösségi oldalán terrortámadás esetére a legfőbb tennivalókról, többek között azt javasolta, ha már megtörténik a baj, és elkezdődött a pánik, meneküljünk, ezzel komoly esély lehet arra, hogy az ember megúszhatja a támadást!

 

Kapcsolódó cikk:

További terrortámadásoktól kell tartani? >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!