Belföld

2017.03.11. 10:00

Ajánlott az elővigyázatosság, ha Romániába utazunk

A Romániában kialakult kanyarójárvány veszélyeire figyelmeztet a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata.

Tájékoztatásuk szerint Románia legtöbb megyéjében (főként Krassó-Szörény, Temes, Arad, Maros megyében, de már Hargita megyében is) akuttá vált a kanyarójárvány - írja a propeller.hu.

Elsősorban a higiéniai szabályok betartása a legfontosabb azon turisták esetében, akik most tervezik meglátogatni az országot. A szakértők emellett azt javasolják, hogy fogyasszunk sok vitamint, ellenőrizzük, hogy van-e védettségünk a vírussal szemben valamint ha lehetséges, vigyük magunkkal oltási könyvünket az utazásra.

Illusztráció: archív

A kanyaró szempontjából leginkább veszélyeztetettek a 15 hónaposnál fiatalabb, még védőoltást nem kapott, valamint a betegséget át nem vészelt, oltatlan emberek. Veszélyeztetettek továbbá az immunhiányos betegek, valamint az egészségügyi dolgozók, akik Romániából érkező, potenciálisan kanyarós betegeket látnak el.

Az 1969 után, de 1989 előtt születettek között előfordulhat, hogy valaki csak egy oltásban részesült, náluk az immunitás szintje az évek múlásával csökkenhet, így előfordulhat, hogy oltás ellenére fertőz a kanyaró.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján szerda délutáni adatokra hivatkozva azt mondta, hogy országos szinten ezidáig 29 kanyarógyanús esetet regisztráltak, ami mind egészségügyi dolgozókat, mind civileket is érintett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!