Belföld

2009.05.08. 02:29

Marian Cozma - Egy film az áldozatról

Veszprém - Szíven szúrt ország címmel mutatták be a három hónapja meggyilkolt kézilabdázó, Marian Cozma emlékére készített filmet tegnap este több mint háromezer néző előtt a Veszprém Arénában.

nincs nev

Gyász, könnyek, düh, hangos felhördülés, bekiabálások, hosszú percekig tartó vastaps, Cozma, Cozma kiáltás és egyperces néma vigyázzállás - többek között ezekkel a szavakkal lehetne egy mondatban összefoglalni azt a nagyjából másfél órát, ameddig tartott a film hivatalos premierje. Az egész kézilabdacsapat, a meggyilkolt kézilabdázó édesapja, Petre Cozma, a szurkolók, a csapathoz kötődő személyiségek s néhányan a film szereplői közül is megtekintették a filmet. 

Mint arról már lapunkban többször beszámoltunk, az MKB Veszprém kézilabdacsapat egyik nagy drukkere, Kálomista Gábor producer készítette el a játékfilmes elemekkel átszőtt dokumentumfilmet, amely megpróbálta rekonstruálni a február 8-án történt eseményeket. A film azonban nemcsak a konkrét eseményt szerette volna feldolgozni, hanem mint ahogy Kálomista Gábor elmondta: fontosnak tartotta ábrázolni azt is, milyen társadalmi folyamatok vezettek idáig, hogy ilyen szörnyű esemény megtörténhessen ma Magyarországon. 

A filmben megszólalt az édesapa, a csapattársak többsége, a klub vezetői, roma vezetők, rendőrök, ügyészek, ügyvédek - többek között az egyik gyanúsított, N. Győző ügyvédje is, akinek a megjegyzéseit, az eseményekről történt elbeszélését gyakorlatilag folyamatosan hangos füttyszóval, nagy felháborodással illette a közönség. 

Ivan Lapcevic,
a csapat egyik játékosa a bemutató után elmondta: bár a filmet helyenként nagyon nehezen értette, de a film megmutatta, hogy egyénként és csapatként is hogyan viselték a tragédiát, s hogy milyen erőt tudtak meríteni a sokkoló helyzetből. A játékos szerint nemcsak Magyarországnak és a sportolóknak ad a film pozitív energiát, hanem reméli, Európának és a világ sportközösségnek is reményt és szeretetet nyújt. A kérdésre, hogy a film mennyire felel meg a valóságnak, azt felelte: véleménye szerint a történet rekonstrukciója mellékes a film hatása mellett. 

A Szíven szúrt ország című alkotást már tegnaptól vetíti az ország 29 filmszínháza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!