Berhida

2013.11.21. 17:05

Lehetőség az előrelépésre

Berhida - May Lasho Trajo néven hátrányos helyzetű fiatalok tanulását, felzárkóztatását segítő tanodát indított pályázati forrásból a Jobb Élet Egyesület. Az ünnepélyes megnyitót csütörtökön tartották a kultúrházban.

Szabó Péter Dániel

- Mindig is tudtam, hogy a nyomorból csak a diploma visz ki. A 2007 óta működő Jobb Élet Egyesület épp ezért a romák társadalmi felzárkóztatását tűzte ki célul, különös tekintettel az oktatásra és foglalkoztatásra. Magyarországnak és a kormánynak fontos befektetése, hogy a felnövekvő roma generációból megfelelően képzett szakmunkások, érettségizett szakemberek és diplomások legyenek. Az Ady Endre Általános Iskolában működő May Lasho Trajo Tanoda segítséget nyújthat azoknak a gyermekeknek, akik ilyen célt tűztek ki maguk elé - mondta el köszöntőjében Babai János, az egyesület elnöke, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat vezetője.

Pergő Margit polgármester beszédében köszönetet mondott a programban résztvevő diákoknak, tanároknak és önkéntes segítőknek. Kiemelte, folyamatos programokra van szükség a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásához Berhidán, s reméli, a tanoda indulása csak az első lépés az úton. Garai Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára hangsúlyozta, a legjobb projekt is igényli a helyiek támogatását, másképp nem lehet tényleges siker egy kezdeményezés. Elmondta, a minisztérium négymilliárd forint uniós forrást biztosít ilyen jellegű fejlesztésekre, ebből országszerte mintegy 120 tanoda nyitására van lehetőség.

 


A Romano Glaso együttes színvonalas zenei programmal lépett fel a tanoda megnyitóján (Fotó: Szabó Péter Dániel)



Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, jó volt hallani, hogy a helyi közösség is a kezdeményezés mellé állt, a szülők maguk is fontosnak tartják gyermekeik képzését.

A június óta működő tanoda eddigi működését Benczik Gabriella szakmai vezető ismertette. Elmondta, a Berhidáról, Papkesziről, Várpalotáról és Veszprémből érkező fiatalok többek között a matematika, az idegen nyelvek és az informatika területén kapnak segítséget a tanároktól, de önismeret és tanulásmódszertan is szerepel a tanoda programjában.

Az ünnepség részeként Zékány József őrnagy, a Várpalotai Rendőrkapitányság rendészeti osztályának vezetője átadta a rendőrség által meghirdetett közlekedésbiztonsági rajzpályázat legjobbjainak járó díjakat.

A kulturális műsort is láthatott a megnyitó közönsége. Lakatos Georgina verset szavalt a Romano Glaso együttes színvonalas zenei programal lépett fel, a tanoda diákjai pedig énekeltek a vendégeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!