Berhida

2016.08.05. 19:25

Babáknak ideális táplálék az anyatej

Berhida - Várandós kismamákat és gyermeküket legalább fél évig szoptató anyukákat ünnepeltek tegnap Berhidán.

Balla Emőke

Helyi, peremartoni és vilonyai anyukák kaptak meghívót a pénteki, a Kultúrház és könyvtárban tartott ünnepségre. A programot a három védőnő - Bodnár Lajosné, Csányi Ramóna Mária és Székelyné Kendi Ildikó - szervezte abból az alkalomból, hogy augusztus 1-e a szoptatás világnapja, augusztus első hete pedig a szoptatás világhete.

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést. A szoptatás egyaránt örömforrás a babának és az édesanyának. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1993-ban nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej, egyben a szoptatás világnapjává, az ezzel kezdődő hetet pedig anyatejes világhétté.

A WHO ajánlása szerint az a legegészségesebb, ha a csecsemők féléves korukig csak anyatejet kapnak. A szoptatás legalább kétéves korig javasolt, de ideális esetben addig folytatódik, amíg a gyermek magától abba nem hagyja.

Berhidai, peremartoni és vilonyai édesanyákat köszöntöttek a szoptatás világnapja és az anyatejes világhét alkalmából (Fotó: Penovác Károly)


A berhidai védőnők húsz éve szervezik meg a rendezvényt, melyre azokat az édesanyákat hívják, akik legalább fél évig szoptatták gyermeküket, de vannak olyan anyukák, akik több mint két évig. A szoptatás a gyermek egy éves kora alatt rendkívül fontos, hangsúlyozta Székelyné Kendi Ildikó védőnő; az anyatej a legmegfelelőbb tápanyagokat tartalmazza, a szoptatás során bensőséges anya-gyermek kötődés alakul ki.

Bodnár Lajosné védőnő egy újszülött vallomását tolmácsolta, míg Csányi Ramóna Mária védőnő vetített képeken, hazai és nemzetközi példákon  keresztül idézte fel a szoptatás szépségét, örömét. Szoptatni mindenki tud; a mell mérete, formája nincs összefüggésben a szoptatással. Szoptatni lehet extrém helyzetekben és munka közben is. Fontos a szoros testközelség, a babának jó érezni az anya bőrének illatát.

Az ünnepségen résztvevő berhidai, peremartoni és vilonyai anyukák, nagymamák, apukák, gyerekek meghallgathatták Bakács Julianna hegedűjátékát, majd a kicsiknek és anyukáknak Rábaközi Rita tartott ringató foglalkozást, énekekkel, versikékkel, mondókákkal. Véleménye szerint kell, hogy az anyukák minél többet énekeljenek, játszanak gyermekeikekkel, hiszen ők ezáltal fejlődnek. A program végén a gyermekek ajándékot, az édesanyák pedig virágot kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!