Borászat

2012.07.22. 20:28

Fröccsfesztivál harmadszor

Csopak – Harmadszor rendezték meg egy igazi hungarikum, a fröccs fesztiválját a településen.

Varga Ibolya

Ehhez ugyanis nemcsak helyben készült bor kell, hanem szódavíz is. A szódavíz ipari mértékű előállítását Jedlik Ányos dolgozta ki, ezért tekintjük hungarikumnak. A fröccsfesztiválhoz természetesen bor is kell, melyről a rendezvény ideje alatt a környékbeli bortermelők gondoskodtak. Az utóbbi napokban nem volt túlzottan nagy a hőség, ezért nem is csodálkozhatunk azon, hogy a vendégek jelentős része inkább tisztán itta a remek borokat. A csütörtöki megnyitón ezúttal is felvonultak a Balatonvin Borlovagrend tagjai és népszerűsítették a borvidék borainak fogyasztását. Pénteken este a színpadon fergeteges néptáncműsorokat láthattak.

A fellépő csoportokat, melyek Csopak bulgáriai, lengyelországi és romániai testvértelepüléseit képviselték, Ambrus Tibor polgármester köszöntötte. Elmondta: különösen fontosnak tartja a népek közötti kulturális és gazdasági kapcsolatokat. A testvértelepülések néptáncosai ezen a fesztiválon is rendkívül sikeres műsort adtak. A fesztivál még egy sikeres helyi rendezvénynek adott otthont, hiszen a hétvégén a strandon rendezték meg a nyolcadik Parti ultipartit. Ez a kártyajáték talán a legkedveltebb a magyarok körében, a szerencse mellett jó logikai készség is szükséges a játékhoz. Remek időtöltés és a csapatok tagjai órákig el tudják magukat szórakoztatni vele.




Néhány fröccs: a klasszikus fröccs, vagy ismertebb nevén a nagyfröccs két deciliter bor és egy deciliter szóda, a kisfröccs egy deciliter bor, egy deciliter szóda, a hosszúlépés egy deciliter bor, két deciliter szóda, a házmester három deciliter bor, két deciliter szóda, a viceházmester két deciliter bor, három deciliter szóda, a háziúr négy deciliter bor, egy deciliter szóda, a lakófröccs egy deciliter bor, négy deciliter szóda, a Krúdy-fröccs kilenc deciliter bor, egy deciliter szóda, a mafla fél liter bor, fél liter szóda, a csatos egy liter bor, fél liter szóda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!