Borászat

2012.11.29. 18:54

Klímaváltozás a hegyen

Varga Ibolya

A vendégeket Tornai Tamás, a házigazda Magyar Szőlő- és Bortermelő Szövetség elnöke köszöntötte, aki nagyon fontosnak tartja, hogy találkozzanak a környéken szőlőt művelő emberek és áttekintsék a tudomány és a gyakorlat újdonságait. A rendezvényt Tornai Endre tiszteletére szervezik meg, aki haláláig a térség mezőgazdasága fejlődéséért, a környéken élő emberek esélyeinek javításáért dolgozott, és már második éve nem tudott jelen lenni.




A gondolatébresztő előadást dr. Májer János, a badacsonyi kutatóintézet igazgatója tartotta meg (Fotó: Gáspár Gábor)


A vitaindító előadást dr. Májer János, a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója tartotta meg. Az éghajlatváltozás az utóbbi években egyre erőteljesebben jelentkezik. Szélsőséges jelenségeket tapasztalunk, ezek közé tartoznak a tavaszi erős fagyok, melyek korábban nem voltak jellemzőek, de a csapadékban is hozhatunk erre példákat. A 2000-es év rendkívül csapadékos volt, a tavalyi és az idei pedig szélsőségesen száraz. Inkább az utóbbira kell felkészülnünk. A jövőben az időjárás változásai miatt előre jelezhető a vörösborok nagyobb mértékű elterjedése, bár a badacsonyi kutatóintézet szakemberei nem látják indokoltnak, hogy  a harminc százalékot meghaladja. Javasolt az öntözés, és   fel kell készülni újfajta kártételekre.Az ágazat számára elérhető támogatásokat Hajdu  Zoltán, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH)  témával foglalkozó  igazgatója foglalta össze. Az idei szüret tapasztalatait Németh Brigitta összegezte. Baranyai András vezetésével meg is kóstoltatták a pincészet borait.

 

 



Dr. Jánki Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem docense foglalta össze, hogy miként lehet a jelenlegi körülmények között is jó borokat készíteni. Már a szüret időpontjának megválasztása sem egyszerű dolog. Az utóbbi években a minőséget rontó anyagok is megjelennek a mustokban,   érő  borokban. 

Ezek is érdekelhetik