Borászat

2014.01.23. 12:15

Borhiány várható?

Keszthely – Egy tanulmány szerint a következő időszakban borhiányra kell felkészülni a világon, de nem figyelünk még rá.

Varga Ibolya

Borhiányra kell felkészülnie a világnak, mert a kereslet hamarosan jelentősen meghaladja a kínálatot – erre az eredményre jutott elsőként a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) tanulmánya, tudtuk meg dr. Brazsil Józseftől, a Pannon Egyetem docensétől, a Da Bibere Zalai Borred nagymesterétől. Egyes szakmai jelentések szerint már két évvel ezelőtt is nagyobb volt a kereslet, mint a kínálat a borpiacon. Más tanulmányok alapján negyven éve nem volt ekkora a hiány, mint amit két évvel ezelőtt tapasztaltak: 2012-ben 300 millió láda borral volt kevesebb a piacon, mint amennyit a vevők kerestek, miközben a termelés is negyven éve a legalacsonyabb szintre esett vissza.

A statisztikák szerint a globális bortermelés 2004 óta zuhan – akkor még a kínálat 600 millió ládával meghaladta a keresletet. A fogyasztás 1996 óta szinte folyamatosan emelkedik, és tavaly évi hárommilliárd láda bor talált gazdára. A világon egymillió bortermelő dob piacra összesen évi 2,8 milliárd láda bort. A borkészletek megcsappannak: elfogynak a 2012 előtti évjáratok, és a nemzetközi prognózisok szerint már idén jelentősen emelkedhet a bor ára. Európában tavaly tíz százalékkal esett vissza a termelés és huszonöt százalékkal a 2004-es szinthez képest.

Dr. Brazsil József elmondta, a világ bortermelésének hatvan-hetven százalékát az Európai Unióban (EU) állítják elő. Ha a szőlőterület nagyságát nézzük, akkor ez nem ennyira látványos, de tudnunk kell, hogy vannak olyan szőlőterületek, melyeken mazsolaszőlőt, illetve gyümölcsöt állítanak csupán elő. Az EU-ban 2008-tól támogatják az ültetvények kivágását, és tilos olyan területeken szőlőt telepíteni, melyekre nincs telepítési engedély. Úgy tudjuk azonban, hogy 2016-tól a unióban sem erőltetik az ültetvények kivágását, sőt minden szőlőtermő országban legfeljebb egy százalékkal telepítési engedély nélkül is növekedhet a szőlőterület nagysága. Ez azonban nem tűnik túl soknak, ha figyelembe vesszük, hogy az iparosodással és a vallási előírások szerepének csökkenésével együtt növekszik a borfogyasztás a világon.

Az iszlám vallás tiltja az alkoholfogyasztást, de az utóbbi időben ennek a világvallásnak a szerepe, jelentősége is csökkent. Folyamatosan emelkedik a bor forgalma Kínában, In-diában és Afrikában is. Míg az Európai Unió területén csökkent, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Argentínában, Chilében, Dél-Afrikában és másutt folya-matosan emelkedett a bortermelés. Kontinensünknek ki kell használnia a jó adottságait a minőségi termeléshez, és tiltások helyett inkább erőteljesen támogatnia kellene az ágazatot. Bár a szőlőtermelést is gépesítik, így is rendkívül munkaigényes elfoglaltság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!