Borászat

2014.06.09. 16:40

Fontos helyi fajták

Badacsony - Idén éppen eltalálták a kéknyelű virágzását az ünnepén és megmutatták milyenek lehetnek majd a borok.

Varga Ibolya

Tizenkettedszer szervezték meg a kéknyelű virágzásának ünnepét, melyen elsőként Tóth János Zoltán, a Vinum Vulcanum Borlovagrend elnök-nagymestere köszöntötte a huszonhét borlovagrend és a szakma képviselőit. Krisztin N. László polgármester a térség egyik legjelentősebb, legvonzóbb ünnepének nevezte ezt a rendezvényt. A szakmai előadásokat dr. Feldman Zsolt államtikár kezdte, kifejtette: eredményesebb lehet a hazai tudományos kutatás azzal, hogy az idei év első napjától egy szervezetben dolgozik a többségük és a kutatások elvégzését támogatják.

Földi István áldása jól hat a kéknyelűre, mindig jobban terem az a rész, amelyet érint a szertartás (Fotó: Penovác Károly)

Dr. Májer János, a házigazda kutatóintézet igazgatója a térségekben ismert fajtákat mutatta be, köztük a kéknyelűt, ami vonzóbb lehet az idelátogatóknak, mint a világfajták. Dr. Kállay Miklós egyetemi professzortól azt tudtuk meg, hogy a kéknyelűben az átlagnál több kálium található. Az előadások után a jelenlévők az ültetvényhez vonultak, ahol Földi István áldotta meg a szőlőt, ami sokak szerint javítja a szőlőtermés minőségét. Végül átadták a kéknyelű borok versenyének fődíjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!