Borosta

2010.09.08. 21:34

Macsó borok

Alsóörs - Vannak-e kifejezetten férfias borok? Both Gábor borszakértő szerint nem lehet egyértelműen kategorizálni férfias vagy nőies borokat, és az átlagfogyasztó számára nem is ez a fontos szempont. Sokkal inkább az ízlésünknek megfelelő, élvezhető bor fogyasztása lehet a cél.

Polgár Tibor

Már maga a "férfias" jelző is tág értelmezési lehetőséget kínál. Férfias lehet például egy simára borotvált arcú, olajos hajú macsó és egy borostás képű, határozott arcélű férfi egyaránt. Hasonló a helyzet a boroknál is, az emberi ízlés nagyban befolyásolja a megnevezést és az értékítéletet.

A közvélemény a határozott, kemény, savas, durva borokat nevezi férfiasnak, míg az édes társaikat női boroknak tartja. Both Gábor rögtön leszögezi, hogy egy borban a bizonytalanság jelenti a legrosszabb tulajdonságot, tehát a határozottság alapvető elvárás a borokkal szemben, függetlenül attól, hogy nőies vagy férfias borról beszélünk. Továbbá az igazán jó bor az arany középutat járja, a sajátosságai közül egyik sem lóg ki a többi közül, kiegyensúlyozottság és összhang jellemzi.

A borszakértő, bár nem rajong a két elnevezésért, elmondása alapján a nőies borok jellemzője leginkább a finomság, az elegancia és a gömbölyűség, míg a férfias bornak a férfias tartás a legfőbb ismertetőjegye, emellett a harmonikus, kerek jelzők illenek rá.

Az emberek többsége nem képes megkülönböztetni a borfajtákat egymástól, ami nem csoda, hiszen ezt is tanulni kell. A borfogyasztás során az élvezeten van a hangsúly. Nem a látszatra, nem az elnevezésre kell a hangsúlyt fektetni, ennél fontosabb, hogy az alkalomhoz, eseményhez, társasághoz, hangulatunkhoz illő borfajtát válasszunk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!