Borosta

2010.11.23. 15:00

Kormányok, melyeken érezhető, hogy dobog az autó szíve

Az autós játékok szerelmesei a gép előtt ülve is úgy érezhetik magukat, mint a versenypályán.

Bajdó Bettina

Manapság már nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni ahhoz, hogy virtuális versenyzővé válhassunk. Elég megvásárolni egy kormányt a hozzá tartozó pedálokkal együtt, s ehhez beszerezni egy versenyzős programot. Utána már csak hátra kell dőlnünk a kényelmes székünkben, s beizzíthatjuk a játékot. Bár eleinte furcsának tűnhet, hogy nem a gamepaddal irányítjuk a járművünket, de egy kis hangolás után hamar belejöhetünk a játékba.

Manapság az egyik legnépszerűbb, kormánnyal irányítható játék a F1 2010 és természetesen a Need for Speed. Az autókat mindkét esetben nagyon precízen kell vezetni, főleg, ha minden segítség ki van kapcsolva. Itt tényleg számít, hogy az ember mikor tapos a gázra, vagy a fékre, s az is, hogy milyen intenzitással teszi ezt.  Erősebb autóknál a rossz gázadás akár végzetes lehet, kezdhetjük előröl a játékot.

A legújabb kormánymodellek már visszaadják a valós vezetés élményét is, az erővisszahatásnak köszönhetően érezhetjük azt is, hogyan dobog az autónk szíve. Egyes   játékok tervezésénél pedig  még arra is figyeltek, hogy a motor vibrációját is visszaadja a kormány. Sőt még azt, amikor dübörög kerék az útszélen, vagy éppen megpattan a kocsi a palánkon.

A mai napig sokan és sokat vitatkoznak arról, hogy a szimulációs játék taníthat-e. Szerintem egyáltalán nem időpazarlás az efféle játékok használata. Ha nem is valós körülmények között, de néhány dolgot kipróbálhat az ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!