Borosta

2010.12.03. 12:49

A test és a lélek harmóniája

A gyermek életre nevelése nehéz, embert próbáló feladat. El lehetne magyarázni, hogy a harminc meg harminc az nem negyvenhárom, hanem hatvan, de néha egyszerűbb azt mondani: a matematika egzakt tudomány, és nincs helye a miért kérdésnek.

Halmos György

Pontosabban van, de akkor a válasz, csak, férfiasan: mert. Ez a jó a matematikában. (Azért ezzel a dolog nincs lezárva, mert a következő kérdés, mi az az egzakt?) Például a földrajz az macerásabb, állandóan utána számolni, hogy Katinál és Lajosnál Melbourne-ben mennyi az idő éppen most, kelnek fekszenek, esetleg sztéket sütnek vacsorára? Ez még rendben, de miért? És miért van ott meleg, amikor itt hideg van?

Kopernikuszra és Galileire esküszöm, az évszakok közötti különbséget még simán elmagyarázom, a Föld forog a Nap körül dolgot is, de az ellipszis pályával, és bolygónk dőlésszögével mi lesz? Valami magyarázat-foszlány elhagyja a számat, de lélekben már elmerültem a megnyugvás tengerében. Azon meditálok, hogy a pompás, fűszerekkel megszórt csirkemell darab milyen ízletes lesz a holnapi Cézár-salátába. A test és a lélek harmonikája ezennel megvalósult, mert mi értelme annak, hogy harmónia, és egyáltalán kit érdekelne?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!