Borosta

2010.12.08. 14:33

Teljesítmény és a zene

Veszprém - Heves vita folyik az iPod sportolás közbeni használatának kérdése körül. A nagy kérdés az, hogy van-e hatása a zenének az atléták teljesítményére.

Glogovcsan Nikola

Brit kutatók eredményei azt mutatják, hogy a zene hatással lehet az erőkifejtésünk megítélésére: csökkentheti vagy erősítheti annak érzékelését. A muzsika mintegy 15 százalékkal növeli a kitartást és segít belerázódni egy adott mozgásritmusba is. Enyhítheti az unalmat, segít az atlétákat pszichikailag felturbózni, ez hat a tömegre, a tömeg pedig visszahat a versenyzőkre.

A kutatás azt is kimutatta, hogy csak a kis és közepes intenzitású mozgások során érvényesül a zenének azon hatása, hogy kevésbé érzékeljük, mekkora erőfeszítést végzünk közben. Amint magasabb intenzitást érünk el, a zene helyett a testünk automatikusan a belső utasításokra fokuszál, például a szívverésre vagy a tejsavtermelésre. Bár a zene nem könnyíti meg a kemény munkát, a jól megválogatott dalok javíthatják közérzetünket, a kemény futást kissé kellemesebbé tehetik.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!