Borosta

2011.01.23. 09:02

Egységesítik a töltőket

Kevesebb elektronikai hulladék keletkezhet, miután a világ vezető mobiltelefongyártó vállalatai megegyeztek abban, hogy 2011-től a micro USB lesz a töltők egységes csatlakozója.

Sámel József

A telefontöltők szabványosításának egyik nagy pozitívuma, hogy piacra kerülésükkel nagymértékben csökkenthető a környezeti terhelés, hiszen egy-egy új telefon vásárlásakor nem kell újabb töltőket gyártani és vásárolni. Az egységes töltők megjelenésével talán maguk a telefonok is olcsóbbak lehetnek, a gyártóknak ugyanis nem lesz kötelező töltőt is mellékelni a csomaghoz. A gyártóknak mindezért cserébe nem kell a kiegészítők újrahasznosításával bajlódniuk, az EU előírásai szerint ez ugyanis a gyártók feladata.


– A micro USB a mini USB-nél is kisebb csatlakozó, így teljes egészében megfelel az egyre apróbb telefonokat célzó igényeknek – mondta Beke Szabolcs, az egyik mobiltelefonos cég vezetője. – Az új mobilokat egyre több vállalat – Nokia, Samsung, Motorola, LG, Sony Ericsson – micro USB-csatlakozóval készíti. Ez több szempontból is kényelmes, hiszen így a mobiltelefont a számítógéphez csatlakoztatva is fel lehet tölteni, ráadásul a töltő zsinórja adatkábelként is funkcionál. A telefongyártó cégek egyébként nem csak a töltőknél alkalmazzák a micro USB-csatlakozást, ma már a headsetek többsége is ilyen kimenettel rendelkezik.

Beke Szabolcs szerint az egységes telefontöltők elterjedése sokkal praktikusabb lesz.
– Ha elterjednek az egységes telefontöltők, nem kell azon aggódni egy nyaralás során, hogy otthon hagytuk a töltőnket, bárkitől kölcsönkérhetjük azt – vázolt egy tipikus élethelyzetet a bolt vezetője, aki szerint a telefonok élettartamának is használ majd az egységesítés. – A régi mobilokon két-három külön bemeneti nyílása van a headsetnek, a töltőnek és az adatforgalmazásnak. Ezek gyakran koszolódnak, beáznak. Az új telefonokon viszont csak egyetlen micro USB-csatlakozó van, ami mindennel kompatibilis.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!