Borosta

2011.02.01. 08:42

Fehérvár, Amszterdam, Zürich

Székesfehérvár - A kortárs tánc nemzetközi nyelvét ha viszonylag kevesen is sokfelé megértik Európában. Fehérvári táncművész is gazdagítja a kört tudásával, tehetségével.

Kocsis Noémi

Kádár Péterrel régen találkoztam. Jó 13 éve pályakezdő táncosokról szóló diplomafilmem egyik szereplője volt az akkor is csupa izom-ideg, csupa mozgás fiú. Most meg itt ül velem szemben: megváltozott, mert felnőtt férfi, kiforrott művész lett. És nem változott meg. Most is csupa izom, és szokása szerint csupa halk szerénység. A táncról szívesen beszél, s van is mit: az egykori zentais kisdiák már a művészeti szakközépiskolában elköteleződött a táncművészetnek. A tehetséges tizenévest tárt karokkal fogadta a Rotterdami Táncakadémia, így tulajdonképpen 1993-tól külföldön él. 1996-ban csatlakozott a Magyarországon is több produkciót színpadra állító, magyar származású Krisztina de Chatel társulatához. Mindinkább azt érezte: a művészi szabadság megélése, a felkérések megválasztása jobban inspirálná, így szabadúszó lett, s így vált részesévé sok különböző produkciónak, más és más társulatoknál. Jelenleg még Amszterdamban élnek művész- és élettársával, Andrea Boll-lal és kétéves kisfiúkkal, de a művészélet ilyen: küszöbön a váltás. Sokévi közös koreográfusi munka után Andreának nemrég felajánlottak egy svájci színházigazgatói pozíciót, így a család árpilisban Zürichbe költözik.


- Mivel sok ismeretségem van ott is, így új lapot kezdhetek, új tapasztalatokat szerezhetek. Hollandiában ugyanúgy rétegműfaj a kortárs tánc, mint máshol, kevés a támogatása, vagy éppenséggel nincs is, de sajnos az utóbbi években egyre konzervatívabb is a megítélése - magyarázza a váltás sokadik okát Péter, hozzátéve: azt tapasztalta, manapság inkább a visszafogottabb gondolkodású magyar közönség nyitott a kísérleti táncprodukciókra. Péterék koreográfiái mindig a mozgás és a teátralitás egyvelegei, s ez elől a holland közönség, az ítészek és főképp a támogatásokat odaítélők most inkább elzárkóznak.
Október óta magyarországi előadáson dolgozik a művészpár:  a szülők öreghegyi családi házából járnak fel szinte minden nap a fővárosba, a Mu Terminálnál próbálnak egy új, elsőként itthon látható darabot. A Fejes Ádám alapította tánctársulattal régtől megvan a baráti kapcsolat. De hogyan is születik meg egy ilyen produkció? Nos, egy hónapig csak mozgáselemeket gyűjtött Andrea és Péter, majd ezeket - már itthon - a kiválasztott táncosokra ráhúzták. Péter pedig hamarosan megint utazik, várja Svájc. És persze várja a tánc.

A kortárs táncot szeretők január 28-29-én, 20 órától Budapesten a Mu Színházban láthatják Andrea Boll és Kádár Péter koreográfiáját, a Wah(r)EsGelogen című előadásban. Mindketten táncolnak is benne. Az előadás szellemes és kritikus szatíra arról, mi is van valójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!