Borosta

2011.03.28. 16:36

Bútorokat készít a táncoktató

A szombathelyi Novák Tamás (39) társas- és versenytáncot oktat 15 éve, 31 éves koráig maga is táncolt. De nemcsak a finom, kecses mozdulatok mestere, otthon maga készíti a fabútorokat, tud kárpitozni.

Merklin Tímea

Az egykori C kategóriás országos bajnok ma már családos ember, Marci fia 15, Berci 10 éves. Felesége, Judit nem volt táncos, amikor megismerkedtek, de férje kedvéért beiratkozott tánciskolába, hogy megtanuljon, most eljárnak bálokba illetve a Tamás által szervezett havi rendszerességű estekre táncolni.

- 9-től 31 éves koromig táncoltam a Savaria TSE-nél, Rimányiné Kiss Anikónál és Horvátné Berta Ágotánál. Kertészeti iskolát végeztem, 18 évig dolgoztam a szakmában. Nagyon szerettem, de mára abból csak annyi maradt, hogy segítek az édesanyámék kertjében. Most abból élek, amit a legjobban szeretek, ami egyben a hobbim: táncot tanítok. Vannak felnőtt és gyerekcsoportjaim a megyében több településen. Rendszeresen szervezek tánctáborokat. Járok versenyekre pontozni; rendszeresen meghívnak a Magyar Táncsport Szövetség által szervezett versenyekre, a magyar és területi bajnokságokra, klubközi versenyekre - tudjuk meg Novák Tamástól. 

- Szeretek, kerékpározni, sielni, futni, kenuzni, alkalmilag elmegyek tornaedzésre vagy capoeirára. Szeretek mindent, ami mozgás. Ritkán ülök számítógép előtt. Ha a családommal nyaralni megyünk, nem ülünk ki a tengerpartra, hanem a pihenés aktív formáit keressük. Kirándulunk, úszunk, ugrálunk, búvárkodunk. Voltunk már a Balaton körül biciklivel, most Passau- Bécs kerékpártúrát tervezünk. -

 A táncoktató a hét minden napján utazik egyik helyről a másikra. Vannak csoportjai Szombathelyen, Körmenden, Sárváron, Ikerváron és Uraiújfaluban. Ha mégis akad szabadideje, szeret fizikai munkát végezni, fát vágni, a fával foglalkozni. Cserépkályhával fűtik a lakásukat, úgyhogy szükség is van a hasogatásra. Mikor meglát favágás közben egy-egy szép darabot, félreteszi: na, ebből lesz valami. Otthon sok bútort maga készített: szekrényt, komódot, előszobafalat, polcrendszereket, kerti padot, asztalt, zsebkendő- és újságtartót.

Nagyon szereti ezeket az egyedileg összerakott, számára kedves bútorokat, amiben nemcsak a praktikum van, hanem az alkotás öröme. A barkácsoláshoz a tehetséget az édesapjától örökölte, aki nagy ezermester. Novák Tamás nem fordul máshoz akkor sem, ha egy bútort át kell alakítani, saját ízlése szerint, pasztell színekkel huzatolta újra a kárpitos bútorokat. A harmóniát keresi minden téren, a kapcsolataiban is.

- Igyekszem tudatosan élni, figyelni a családtagjaimra, a csoportjaimra, a környezetemre. Megfigyelem, hogyan viselkednek az emberek, milyen az akció-reakció, és abból sokat tanulok. Igyekszem leszűrni a tapasztalatokat, és egy problémás helyzetben pozitívan gondolkodni, nyugodt, higgadt maradni, olyan megoldásokat keresni, amelyek eredményre vezetnek. Korábban gyakrabban előfordult velem, hogy hirtelen kimondtam, amit először gondoltam, indulatból reagáltam, ezzel nem csak megbántottam valakit, de nem is az lett az eredmény, amit vártam. Ma már sokkal tudatosabban élem a kapcsolataimat. Részt vettem egy mentálhigiénés továbbképzésen, hogy javítsam a tanár-tanítvány kommunikációt. A csoportjaimban néha csak néznek rám, hogy mennyit fejlődtem, szinte nem is ugyanaz az ember vagyok konfliktushelyzetekben, mint korábban. Örülök, ha sikerül valamit jól elrendezni, megoldani. Én nem szégyellek tanulni, mindig lehet valamit javítani magunkon.

 

 

Válaszokat keres

Novák Tamás 1972-ben született, csillagjegye: Vízöntő. Azt mondja, nem földhöz ragadt, el kell ismerni, hogy vannak erők, amik hatnak az emberre. Olyan olvasmányokat keres, melyekben választ talál kérdéseire: van-e élet a halál után, vándorol-e a lélek testből testbe. Zenei ízlésébe belefér az Edda, a Lord, a Budapest Bár, a Hot Jazz Band, a Hungaria és Fenyő Miklós, de Beethoven és Mozart is. Kedvenc könyve: Allan és Barbara Pease: Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő?

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!