Borosta

2011.04.22. 04:36

Húsz év az éjszakában

Pápa - A sikeres vendéglátóhely titka a folyamatos megújulás. Követni kell az újabb és újabb igényeket, nem szabad kizárólag egyetlen réteg felé húzni, továbbá a söröző karakterét, arculatát is meg kell őrizni - állítja Dalmai Balázs, Pápa egyik legfelkapottabb szórakozóhelyének üzemeltetője.

Polgár Tibor

Balázs mindig is vendéglátósnak készült, immár több mint húsz évet húzott le a szakmájában, mesélnivalója bizony akad bőven. Meglátása szerint a rendszerváltás óta eltelt időszakban nagy változásokon esett át a szórakoztató iparág is, de hogy milyen irányba haladnak a dolgok, arról erősen megoszlanak a vélemények.

- Aki annak idején vendéglátósnak tanult, annak az a cél lebegett a szeme előtt, hogy a magyar tengernél szerezzen munkát, én a balatonfüredi Hotel Annabellában kezdtem dolgozni. A németek akkoriban rendre elözönlötték a Balaton-partot, és áprilistól szeptemberig annyi pénzt lehetett ott keresni, hogy egész évben vígan elélt belőle az ember. Sajnos, amire én odakerültem, ez már nem teljesen volt így. A Balatont 1995-ben hagytam ott. Ekkor már bevezették a svédasztalos vendéglátást, amihez nem kellett szakma, leértékelődött a pincérek szerepe, és egyre kevesebb lett a borravaló is. Váltottam, és Sopronban kötöttem ki. Nem az éjszakát céloztam meg, de végül egy night clubban kaptam állást. Ez viszont teljesen más világ volt. Felborult a napom, a reggeli ébresztő engem délután négy órakor ért. Este tíztől reggel hatig volt nyitva a klub, nyolc-kilenc óra környékén kerültem ágyba. Majdnem öt évig folytattam ezt az életstílust. Valójában jó világom volt, az osztrákok csak úgy szórták a pénzt. Klasszikus éjszakai életet éltem, a személyzettel egy csapatot alkottunk. Azonban mindig csak annyira voltam bevállalós, hogy ne keveredjek nagy bajba - meséli a tapasztalt vendéglátós.

Persze minden jónak vége szakad egyszer, Balázs rájött, hogy az éjszakai élettől hamar kiég az ember. Miután megszületett első gyermeke, megváltozott az értékrendje. A soproni kaland után másfél évig Németországban vállalt munkát.

- Összeszedtem magam, és hazatérve be tudtam szállni egy szórakozóhely üzemeltetésébe. Tíz éve, 2001 februárjában nyitottuk meg a sörözőt egy gyerekkori barátommal és az üzlettársával. Ahhoz, hogy talpon maradjunk, minden évben fejleszteni kellett valamit. Utánunk rengeteg konkurens szórakozóhely nyitott a városban. Észnél kellett lenni, figyeltük, mire van igény. Az elején inkább a fiatalabbakra építettünk, de az idősebbeket is vártuk. Hamar rájöttünk, hogy nem lehet összeengedni két korosztályt. Aztán nagyon fellendült a látogatottságunk, rettentően sokan jöttek hozzánk, de ez meg a nagy tömeg miatt nem volt szerencsés. Huzamosabb ideig a vendégek nem viselik el a zsúfoltságot. Ilyen-olyan praktikákkal elkezdtük megszűrni az ide nem illő vendégeket, a törzsközönségünket pedig az "idősebbekből" alakítottuk ki - eleveníti fel a történteket Dalmai Balázs, aki hozzáteszi, hogy egy idő után belefásul az ember a mindennapok mókuskerekébe, de a folyamatos újítások mindig képesek új lökést adni.

Próbál úgy belépni az üzletbe, mintha először járna itt, és az első benyomást értékeli magában. Elképzeli, hogy mi az, ami zavarná, ami hiányzik, és amit még el lehet viselni a kötelezettségek teljesítéséhez. Ugyanis a dizájn kialakítása során a biztonsági előírásokat is figyelembe kell venni. Egy szórakozóhelynek számtalan előírásnak, szabálynak kell megfelelnie a higiéniától kezdve egészen a biztonságig.

- A mi érdekünk is, hogy ne legyen semmiféle gond. Célszerű mindent az előírások szerint, a konfliktusok kerülésével, kivédésével végezni. Felesleges ügyeskedni, mert annak úgysem lenne jó vége. Például sokat költöttünk a kamerarendszerre vagy éppen a hangszigetelésre is. Egy kocsmából meggazdagodni már nem, megélni még meg lehet. Az év egyik szakában ugyan hasítunk, aztán jön egy szűkebb időszak, és sajnos tapasztalataim szerint utóbbi a hosszabb. Mindig az volt a vágyam, hogy egy hasonló helyet üzemeltethessek, mint most. Ugyanakkor sosem lehet előre tudni, mit hoz a jövő. Bennem is megfordult már, hogy mihez kezdek majd, ha ez az üzlet már nem lesz, de remélem, ezen még ráérek agyalni.

 

Dohányzási tilalommal is lesz vendég

Dalmai Balázs szerint az, hogy a jövőben megtilthatják a dohányzást a zárt légterű nyilvános helyeken, hosszú távon nem feltétlenül jár majd együtt a sörözők forgalmának csökkenésével. Ahol eddig bevezették ezt a szigorítást, csak egy-két hónapig keltett felfordulást, aztán mindenki hozzászokott az új helyzethez. Gyanítom, így lesz ez nálunk is. A dohányosok ettől ugyanúgy eljárnak majd a szórakozóhelyekre, és nem fognak benn dohányozni - véli a pápai vendéglátós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!