Borosta

2011.05.24. 04:14

Labda, csuka és kesztyű

Mivel Magyarországon mindenki ért a focihoz, ezért most nem a taktikában, s az edzésmunkában próbálunk tanácsot adni, helyette az ideális labdáról, kesztyűről, s csukáról kérdeztünk ki egy szakértőt.

Sámel József


A kanizsai Faller Zoltán testnevelőként tudja, hogy a gyerekek bárhol és bármikor képesek focizni. A játékhoz csak egy lasztira van szükség.

-A mai focilabdák többsége már nem bőrből készül, hanem speciálisan kifejlesztett műanyagból - mondta Faller Zoltán. - Ezek legalább annyira strapabírók, mint a bőr, ugyanakkor gömbölyűbbek, s talán dizájnosabbak is. Ez utóbbi egyébként nem elhanyagolható, hiszen a srácok általában olyan labdával akarnak focizni, amilyenekkel példaképeik játszanak. Az ilyen úgynevezett replika labdák 2500–5000 forint között már kaphatók. A labda kiválasztásakor fontos szempont a srácok életkora, 8 éves korig ajánlott könnyített, 3-4-es méretű focit venni a srácoknak, hiszen fejeléskor nem üt olyan nagyot, másrészt a kisebb labda jobban igazodik a gyerekek lábméretéhez. Viszont 12 éves kor fölött már használhatók a normál, 5-ös méretű labdák.

Persze aki egy kicsit komolyabban veszi a labdarúgást, annak érdemes egy jó csukába is beruháznia. Ez esetben viszont azt kell eldönteni, hogy milyen talajon használjuk a cipőt. A nyers, sima gumitalp terembe ajánlott, míg az úgynevezett hernyótalp salakon és füvön egyaránt használható. Akik „nagypályás” játékosok, azoknak arra is érdemes odafigyelni, hogy a csuka lehetőleg könnyű legyen, ólomlábakon ugyanis roppant nehéz sprintelni a 70. percben. Jó focicipőt már 6 ezer forinttól lehet venni, a felső határ viszont a csillagos ég: a 80 ezer forintos modellek sem ritkák.

- A kapusok külön kasztot képeznek, számukra a kesztyű olyan, mint a mezőnyjátékosoknak a csuka – folytatta Faller Zoltán. -A kapuskesztyűnek jó tapadást kell biztosítani, lehetőség szerint legyen vízálló, s a mostani trendnek megfelelően ujjvédővel legyen ellátva, ami öklözésnél tehet jó szolgálatot. A kesztyűk ára is széles skálán mozog, de 4-5 ezer forintért már egész profi szettek kaphatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!