Kerekítő mondókázó

2024.05.08. 17:00

A gyerekeket is bevonják a hagyományőrzésbe Tapolcán

Két ünnepet is szervezett az elmúlt napokban a Tapolcai Református Gyülekezet. Az anyák napi ünnepség mellett nagy érdeklődés kísérte a Kerekítő mondókázó foglalkozást is.

Tóth B. Zsuzsa

A kerekítő mondókázó foglalkozások mindig népszerűek

Fotó: archiv

Kóródiné Demeter Orsolya református lelkipásztortól megtudtuk, hogy a Tamási Áron Művelődési Központban tartott Kerekítő mondókázó foglalkozás a hagyományőrzés mellett a közösségépítés terén is jelentős szerepet kap. 

A szeretetteli hangulat, az ölbeli játékok érzelmi biztonságot teremtő közege egy életen át kíséri a gyermeket, minden későbbi személyes kapcsolódás alapját adják. A kerekítő 15 éve tesz a mondókázó mindennapokért – szögezte le Kóródiné Demeter Orsolya, aki védjegyes foglalkozásvezetőként 13 éve várja hetente a kisgyermekes családokat. A foglalkozásokon a Kerekítő népi könyvsorozat játékait, nagyanyáink örökségét elevenítik fel, Kerekítő manó közkedvelt bábfigurájának társaságában. – A csoportoknak közösségteremtő és hagyományőrző erejük is van. Tizenöt éves idén a Kerekítő, ennyi idő egy gyermek életében is sok, hát még Kerekítő manóéban. Épp ennyi telt el azóta, hogy a kedvelt figura beköltözött az első Kerekítő népi mondókáskönyvbe, így befészkelte magát a gyerekszobák polcaira, és bájos bábként is felbukkant a baba-mama foglalkozásokon. Amint azt Fábián Éva népzenepedagógus mondja, az ölbeli játékok nemzedékről nemzedékre szálltak, változtak, de csodálatos módon ugyanazok maradtak. Mosolyt csaltak a babák arcára, mely átköltözött mindjárt szüleik szeme sarkába. A nevetésnek ősidők óta kitaposott útvonala ez, egyetlen mosoly sem tévedt még el rajta soha. Tapolcán örömteljes légkörben éltük meg, hogy az ölbeli játékok szemtől szembe, szívből szívbe, lélektől lélekig érnek – mondta Kóródiné Demeter Orsolya. 

    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában