Borosta

2011.07.14. 06:02

Erőemelő, aki néha bűnbe esik

Hablicsek Norbert hatalmas, erőtől duzzadó vállai ellenére szelíd természetű, gondolkodó ember, aki gyűlöli az erőszakot. A gyerekeket imádja, s szívesen lenne bébiszitter, pontosabban bébibrader.

Zsohár Melinda

Az izmos, nagydarab férfiakról azt tartják, hogy buták, mondja mosolyogva Hablicsek Norbert, minden indulat nélkül. Nehéz őt kihozni a sodrából, ilyesmivel meg éppen nem lehet. Soha nem verekedett, pedig már fiatalon látszott rajta, hogy nem átlagos testalkatú. Erre azt mondja, hogy jó géneket örökölt, s édesapjára hivatkozik. Az alcsútdobozi családfő, Hablicsek János is focizott, súlyt emelt, s a sport szeretetét átadta a fiának, aki erőemelésben többszörös magyar bajnok, nemzetközi és világkupagyőztes a 100-110 kilogrammosok súlycsoportjában. (Az erőemelés egyik válfaja, a felhúzás hasonló a súlyemeléshez, de nem emelik a fejük fölé a súlyokat, hanem csupán felemelik. Saját tömegüknél sokkal nagyobb súlyokat képesek felhúzni.)

 


 
- Általános iskolában kitűnő tanuló voltam, s persze először engem is a foci ragadott meg. De rájöttem, hogy abban nem rajtam múlik minden - ad magyarázatot Norbert, hogy miért váltott egyéni sportra. - Másban is a magam útját jártam, mégis sok barátom volt és van. Kamaszkorban a fiúk kipróbálnak ezt-azt, s ugratják, aki nem tart velük. Én soha egyetlen slukkot sem szívtam cigarettából, s nem is ittam. Mégis elfogadtak a társaim  - summázza emberi és férfi-filozófiáját, amihez hozzátartozik, hogy bár most nem nős, két fiának nem vasárnapi apukája. Gyakran van velük, szülei és Nikolett húga örülnek, ha hazahozza őket. A minap tartott alcsútdobozi felhúzókupára is elvitte magával a 13 éves Hubát (ő versenyzett is) és a négyéves Hunort.
- Otthon kezdtem a testépítést, házilag hegesztettünk, raktunk össze súlyokat. A felcsúti Jére Csaba barátommal találtunk ki edzésterveket magunknak - idézi a hőskorszakot Norbert. Valamit ösztönösen jól csinálhatott, hiszen sorkatonaként a mélységi ejtőernyősökhöz került 1994-ben: a legendás Furkó Kálmán kiképzőtiszt csapatába, ahova húszan jutottak be csupán! Norbert nem protekcióval lett az elit alakulat tagja!
-  Leszerelés után hamarosan megnősültem, Balatonfűzfőre költöztem, ahol ma is lakom, bár az állandó lakcímem azóta is Alcsútdoboz  - foglalja össze az előzményeket. Most a veszprémi Top Gym Egyesület tagja, Kupcsik László az edzője, s három-négy év alatt szinte mindent elért az erőemelésben.

-  A testépítés jó alakot formál, de általában nem képesek nagy erőkifejtésre - árulja el. Ő is azért lépett tovább, de megmaradt az ideális formája is, teszem hozzá, mert igazi férfi nem szívesen beszél arról, hogy az ő teste szép vagy formás. Sőt. Norbert a strandon is inkább lehajtja a fejét, amikor megnézik. Nem tagadja, szereti a nőket, mégis zavarba jön, ha csak az izompacsirtát látják benne. Nem borotválja testét, csupán a mellkasát, férfias, s nem nőiesen csupasz, sima a karja, lába, mint manapság, e furcsa divat miatt. Csak két tetoválás látható az egyik vállán: két H, fiai nevének kezdőbetűi, Hubáé és Hunoré.
- A tanulástól némiképp eltérített a sport - ismeri el, de felsőfokú végzettséget szerzett vagyonvédelmi vonalon, jelenleg magánnyomozóként és testőrként dolgozik. Az erőemelés költséges mulatság, művelői fizetnek azért, amiért csinálják, kevés és ritka a szponzor. Norbert is sokat áldoz az edzésre, felszerelésre, táplálkozásra, verseny-nevezésekre, étrend-kiegészítőkre. Guggolásból 310, fekve nyomásban 210, felhúzásban 285 kilogrammot teljesít.
-  Mindkét fiam születésekor bent voltam a szülőszobán, Hubánál tizenkét órát, Hunornál kilenc órát. Akár le is tudnék vezetni szülést  - mosolyog elgyöngülten a két fiára.  - Pelenkáztam, fürdettem, én szoktattam be őket a bölcsődébe. A sok anyuka között két perc után az összes gyerek rajtam lógott! - húzza ki magát, s csöppet sem röstelli érzelmeit. Szívesen lenne bébiszitter, nem kizárt, hogy valami gyermekvigyázásnál vagy óvóbácsiságnál köt ki egyszer. A duzzadó izmok, a kemény, férfias test érző szívet takar. Ahogy mondják. S ezt nem is titkolja.

Néha "bűnbe esik" egy süteménnyel

Norbert elárulja, miként őrzi kondícióját: sok húst eszik, főleg  szárnyast, halat, átlagembernél nem többet, s fehérje-turmixokat, vitaminokat, aminósavakat, ízületvédőket. Buborékos ásványvizet,   alkoholt, kávét nem iszik, néha egy kis süteménnyel "bűnbe esik", de leedzi. Úszik, fut, kerékpározik, a testépítést aktívan nem műveli, így is megmaradtak látványos vállai, izmai. A felhúzásnál doppingteszt nincs, de drogtesztet végeznek, s akit lelepleznek, azt örökre eltiltják a versenyzéstől. Azt mondja: ahogy az élet minden területén, itt is ésszel él az ember. Aki nem, az maga látja kárát.  Ő az egészség mellett tette le voksát...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!