Borosta

2011.07.10. 08:26

Jótanácsok kezdő pecásoknak

A szép idő nem csak fürdőzésre, napozásra kínál remek lehetőséget, hanem az olyan pihentető sportokra is, mint a horgászat. De miből áll egy alapfelszerelés és mennyit kóstál a bot, orsó és damil?

Sámel József

Azt már az elején érdemes leszögezni, hogy aki komplett felszerelést akar vásárolni, annak elég mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Cserébe viszont jó ideig nem kell majd költeni a hobbira, maximum kisebb kiegészítőkkel lehet bővíteni a felszerelést.

– Ajánlott mindjárt két horgászbotot vásárolni, egyet fenekezős szerelékkel, a másikat pedig úszóssal – mondta Kiss Zoltán, az egyik nagykanizsai horgászbolt tulajdonosa. – A horgászbotoknál érdemes előtérbe helyezni a praktikumot, ezért teleszkópos vagy két-, esetleg háromrészes eszközt ajánlott vásárolni, hiszen ezek kis helyet foglalnak. Egy átlagos horgászbot már 4-5 ezer forinttól megvásárolható, olcsóbbat nem érdemes venni, azok általában nem ütik meg a kellő minőséget. Az orsók is hasonló árban kaphatók. Ez esetben arra figyeljünk, hogy a fenekezős botra könnyű futtatású, több golyóscsapággyal rendelkező, esetleg nyeletőfékes eszközt szereljünk, míg az úszós botra kisebb méretű és súlyú orsó illik.


S ha szó esett az orsókról, akkor a damilokról sem szabad megfeledkezni. A vastagabbak természetesen fenekezéshez, a vékonyabbak pedig az úszózáshoz ajánlottak. Az ólmok, horgok, etetőkosarak, kapásjelzők, botvillák is fontos kiegészítők, ráadásul nem is drágák, pár száz forintot mindenképpen érdemes áldozni ezekre is.

– A felszerelésből nem hiányozhat egy jó szák, melynek alapvetően mérete és hosszúsága határozza meg az árát, de 2500 forinttól már egészen jók kaphatók – folytatta Kiss Zoltán. – Aki hosszú horgászatokat tervez, annak egy kényelmes ülőke is elkel, a karfán kialakított italtartóval felszerelt fotelágyban még aludni is lehet. Éjszakai horgászathoz egy mesterséges fényforrásra is szükség lehet. A petróleumlámpák ugyan már kimentek a divatból, de fejlámpát pár ezer forintért lehet vásárolni. Befejezésül praktikus, ha egy jó bicska is van a készletünkben, erre ugyanis bármikor szükségünk lehet.

Szóval egy alap horgászfelszerelés 40-50 ezer forintba is belekerülhet, de ha vigyázunk rá, évekig kitarthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!