Borosta

2011.12.02. 10:40

Laptop gyártásához kiforrott technológia kell

December 10-én lesz 20 éves az egyik számítástechnikai cég Szombathely belvárosában. A kft. vezetőjével, Tóth Gáborral beszélgettünk a karácsonyi időszak egyik frekventált ajándék termékéről, a számítógépekről, annak is a hordozható változatáról, a laptopokról.

Napló Online

Egy hordozható gép sokkal érzékenyebb, mint az asztali számítógép társai - mondja Tóth Gábor. Hiszen egy fix helyen lévő, mozdulatlan gép sokkal nagyobb biztonságban van tőlünk, vagy gyermekünktől, mint egy két-három kilós, könnyen mozdítható szerkezet. A laptop winchester adattárolója érzékeny a rázkódásra, ütődésre, a szellőzőnyílások eltakarása pedig a gép felmelegedését okozhatja. 

A gép akkumulátora dinamikus használatot igényel, nem lehet csak töltőről használni, néha azért akkuról is működtessük gépünket. Ha nyaralni megyünk és két hétre bevágjuk a gépet a szekrénybe, ezt csakis jól feltöltött akkumulátorral érdemes. Ugyanezt tegyük, ha kímélés okán kivesszük az aksit, mert túlmerül és soha többet nem lehet feltölteni.

Vannak külön magyar specialitások, melyekre nem árt odafigyelni. - A laptop vásárlás legfőbb szempontja nálunk a készülék ára - folytatja a vezető. - Az emberek legalább fele úgy indul neki a vásárlásnak hogy, van százezer forintja erre a célra, különleges képességet nem vár a géptől, hiszen csak internetezni, levelezni, filmet nézni akar. A  reklámújságok tele vannak százezres gépekkel. Természetesen jó lenne ennyi ráfordítással jó teljesítményű és tartós laptophoz jutni, de be kellene látni, hogy ez nem fog menni. -

Persze jó lenne 2,5 millió forintért egy Forma1-szerű, megbízható, terepen is helytálló, szép küllemű, ráadásul kis fogyasztású autóhoz jutni, de ez illúzió. A laptop vásárlásnál is hosszú távú gondolkodásra van szükség. Egy jó minőségű notebook esetén nyugodtan tervezhetünk öt-hat év megbízható működésre. Ha egy, a vásárláskor kedvező árúnak tűnő számítógépet két-három év múlva ki kell dobni a gyakori meghibásodások, a túl drága javítások és a nem megfelelő teljesítmény miatt, és újat kell venni a következő két-három évre, akkor az nem száz-, hanem kétszázezer forintba fog kerülni hat évre.

Kérdésünkre, hogy mire figyeljünk, milyen szempontokat vegyünk figyelembe, ha bemegyünk egy laptopért egy kereskedelmi egységbe, Tóth Gábor így válaszolt:  Mindenekelőtt kérdezzük meg, hogy mennyi garancia tartozik az adott géphez. Ha csak egy év, akkor legyen ez legalább gyanús. Tegyük fel a kérdést magunkban, hogy vajon nem bízik a gyártó a saját termékében. Ha két év a jótállás, még akkor is kételkedjünk. Ha elromlik a gépem, hogyan fogják kezelni a gondomat? Jön egy futárcég, levélben értesít, hogy mikor legyek otthon, elviszi egy többnyire külföldi szervizközpontba, majd néhány hét múlva kezdődik a visszaszállítási tortúra.

És mi lesz közben a gépemen lévő adataimmal, amiről természetesen nem volt időm mentést készíteni? Én csakis olyan gépet vennék, amihez három év jótállás tartozik, vagy ha csak két év, akkor legyen magyarországi, megbízható szervize. Azon belül is előnyben részesíteném, ha helyszíni a jótállási kiszolgálás. Megnézném, hogy a gyártó milyen régóta, milyen eredményességgel van a piacon. Laptop gyártáshoz nagy tapasztalat, kiforrott technológia szükséges. Figyelembe venném, hogy plusz egy  év jótállás hozzávetőleg tízezer forintot ér. És ez megéri. Mert az én nyugalmam és biztonságérzetem megér ennyit.

Azt javaslom, hogy tapasztalattal, tradicionális kereskedelmi értékeket képviselő, szervizháttérrel rendelkező egységekben vásároljunk és akkor valószínűleg nem lesz gond, vagy legalábbis sokkal kisebb az esélye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!