Borzavár

2015.11.23. 09:01

Tollfosztás a fonóban

Borzavár – Az Este a tollfosztóban mottóval meghirdetett fonóházi estet a kis bakonyi faluban Farkasné Petrikowsky Marianna, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület elnöke nyitotta meg.

Müller Anikó Hanga

Elmondta, Szent Mihály havától karácsony haváig című hagyományőrző programsorozatukkal a régi fonóházak hangulatát szeretnék felidézni, s lelassítani kicsit a rohanó időt, ha csak pár órára is, bemutatni a jeles napok köré kapcsolódó szokásokat kézműves foglakozások, néprajzi előadások, néptáncbemutatók segítségével. A fonó nemcsak munkára adott lehetőséget, hanem a szórakozásra, együttlétre, vendégeskedésre, ajándékozásra is. A gyerekek itt ismerték és tanulták meg közösségük hagyományait dalokon, népszokásokon keresztül. Tamási Áron gondolatát idézte: „Az ember szíve mélyén örökké odavaló, ahol született."  Vastag Richárd Aranysarkantyús Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere rigmusos beköszöntője után a bakonyi népkultúrában is megőrzött kisfarsang népszokásról szólt, mely a karácsonyt megelőző mulatozás, egyben a gazdasági év lezárásának ideje volt.

Népzenével, néptánccal, népdallal, tollfosztással idézték a régi fonók hangulatát. Fotó: A szerző

Az összejövetelekre zenészeket is hívtak, és táncra perdültek. Hangsúlyozta a hagyományőrzés, a múlt értékeinek generációról generációra való átörökítése jelentőségét, mert ha valami elvész, utána hiányzik igazán. Felidézte a hónap jelentősebb névnapjait, az ünnepeltek e napon felkeresték a szegényeket és megajándékozták őket. Vastag Ricsi a veszprémi Szilágyi Erzsébet Katolikus Általános és Alapfokú Művészeti Iskola és a Gerence Néptáncegyüttes és Baráti Kör néptáncosaival bemutatta a borzavári népviseletet, a népes közönség, fiatalok és idősebbek egyaránt megtudhatták, milyen volt régen a hajviselet, kik voltak a fésűs asszonyok, mi volt a baloska, a fölkapós viselet vagy a pendely. A múltidéző esten bemutatkozott a bakonynánai Cz. Budai Katalin népi iparművész bútorfestő és Tóth Márton tüskevári fazekas. Borzavári népdalt énekelt egy kisdiák, Németh Linda, a népdalkör tagjai pedig, miközben tollat fosztottak, Békefi Antal gyűjtéséből lejegyzett ugyancsak helyi dalokat.

A néptáncosok bemutatója után táncház volt, a zenét a Boldizsár és Barátai népzenekar szolgáltatta. Az est házigazdája, Nagyné Nyári Ágnes zárszavában szólt a helyi értékekről, mely lehet egy templom, egy tárgy, mely az ott élőknek fontos, a nagyanyáktól tanult szörp- és süteményrecept, házi praktika, de ősi népdalok, régi történetek is. Hangsúlyozta, hosszú távon csak az tud életképes maradni, akinek vannak gyökerei szülőföldje kultúrájában. Az esten részt vett Mátyus Aliz író, falukutató és dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei irodavezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!