Bulivan

2010.07.28. 07:26

Különleges album Elvis Presley emlékére

Elárverezik Elvis Presley egykori fehér zongoráját: az aukciósház várakozása szerint egymillió dollárért (217,5 millió forintért) cserélhet gazdát. Ősszel pedig különleges album jelenik meg Elvis Presley emlékére, aki idén lett volna 75 éves.

MTI

A Viva Elvis-t a Cirque du Soleil azonos című műsora inspirálta, s a lemezen a "Király" hangja teljesen új kontextusba helyezve lesz hallható - közölte a Sony Music az MTI-vel.

A cég katalógus-kiadványokkal foglalkozó divíziója, a Legacy Recordings, az Elvis Presley Enterprises Inc. és a Cirque du Soleil közös albuma Elvis életének és zenei pályafutásának állít egyedülálló, 21. századi emléket. A novemberben megjelenő lemez anyagából először a memphisi Elvis-héten, az augusztus 14-én megrendezendő Conversations on Elvis (Beszélgetések Elvisről) című program keretében kap ízelítőt a közönség.

Vajon hogy hangzanának Elvis dalai, ha ma írná őket? - ebből a kérdésből indult ki az album producere, Erich van Tourneaua, a Cirque du Soleil Viva Elvis produkciójának zenei igazgatója és rendezője, aki szerint a lemezzel egyfajta hidat építettek a "Király" zenéje és jövőbeli rajongói közé.

Van Tourneau és asszisztense, Hugo Bombardier több mint 3000 órát töltött el számtalan Elvis-album, -film, -koncert és -interjú áttekintésével. A produkcióhoz több mint 17 ezer hangminta készült Elvis felvételeiből, s egy-egy dalból - néhol csak az ütem változtatásával - rengeteg verzió lett. A lemez elkészítésekor Van Tourneau a dalok érzelmi töltését szerette volna kihangsúlyozni és felfokozni, úgy burkolva őket ragga, punk vagy akár hip-hop köntösbe, hogy az eredeti felvételek mondanivalója maximálisan megmaradjon.

A lemezre Elvis legkülönbözőbb korszakaiból kerültek fel számok: van rajta dal a népszerűségének kezdetét jelentő 50-es évekből, győzedelmes színpadi visszatérésének idejéből és feledhetetlen Las Vegas-i fellépéseinek korszakából, de filmzenéiből is ad ízelítőt az anyag. Az újraértelmezett számok között megtalálható a Burning Love, a Suspicious Minds, a Blue Suede Shoes és az It's Now or Never is.

Adam Blocknak, a Legacy Record elnökének ígérete szerint a Viva Elvis nem mindennapi zenei élményt nyújt majd a hallgatóknak. Egy rendkívül kreatív, kortárs műről van szó, mely könnyedén helyezi Elvis zenéjét napjainkba úgy, hogy az a különböző ízlésű és eltérő korosztályokba tartozó hallgatók számára egyaránt vonzó legyen.

Az album az eredeti Elvis-hangzást megőrizve széles zenei spektrumot ölel át, blues, rockabilly, gospel, folk és pop egyaránt fellelhető rajta, emellett a garázs rockból, a punkból és a hip-hopból is merít.

A Cirque du Soleil Viva Elvis produkciója a tánc, akrobatika és élő zene harmonikus fúziója, melyet idén mutattak be egy különleges kialakítású, 1800 férőhelyes színházban Las Vegasban. Az Elvis életének és kivételes zenei pályafutásának emléket állító showban a sztár életének jelentős mozzanatai láthatóak örökérvényű dalaival kísérve.

Eladó Elvis Presley fehér zongorája

Elárverezik Elvis Presley egykori fehér zongoráját: az aukciósház várakozása szerint egymillió dollárért (217,5 millió forintért) cserélhet gazdát. A White Knabe Grand Piano 1957 és 1969 között volt a memphisi Graceland-villa zeneszobájának dísze. Ez az augusztus 14-én Memphisben megrendezésre kerülő árverés legdrágábbra becsült tétele - közölte a szervező, a Heritage Auction Galleries. Az árverésen a rock'n roll királyának több mint 270 személyes emléke kerül kalapács alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!