Bulivan

2010.09.09. 11:20

Mike Portnoy kilép a Dream Theaterből

New York/Budapest - Kilép a Dream Theaterből az alapító-dobos Mike Portnoy, aki 25 év után távozik az amerikai progresszív metálzene egyik legfontosabb csapatából. A zenekar nélküle is folytatja - közölte a Magneoton/Warner kiadó csütörtökön az MTI-vel.

MTI

"Tavaly óta harcolok valamivel, és ennek most ezzel a döntéssel vetek véget. Talán sokakat sokkol az elhatározásom, de azt jól megfontoltam. Arra a felismerésre jutottam, hogy több örömet és jobb személyes kapcsolatokat hozott számomra az elmúlt időszakban együtt dolgozni a Hail!, a Transatlantic és az Avanged Sevenfold zenekarral, mint amit a Dream Theater kapcsán jó ideje érzek" - indokolta döntését közleményében a világ egyik legjobb rockdobosának tartott Portnoy.

Mike Portnoy 1985 július 24-én alapította a Dream Theatert, amely az 1990-es évek elején vált a progresszív metál egyik élzenekarává, a azóta folyamatos turnézásban vannak.

"A Dream Theater a mindenem, a gépezet mégis kezd kiégetni. Úgy gondolom, hogy egy hosszabb leállással meg lehet menteni azokat a kapcsolatokat, amelyek a többi taghoz fűznek, valamint a zenekarhoz fűződő éhséget és inspirációt is. Remélem, a banda egyetért ezzel a megközelítéssel" - közölte a zenész. Hozzáfűzte: vérzik a szíve egy olyan Dream Theaterre gondolva, amelyben a dobost esetleg nem Mike Portnoynak hívják, de nem állhat a többiek útjába.

A zenekar szintén közleményben biztosította a rajongókat arról, hogy januárban elkezdik az új album felvételeit és a lemezt egy újabb világkörüli turné követi.

A banda alapítói közül Portnoy kilépésével John Petrucci gitáros és John Myung basszusgitáros maradt. Az énekes, a kanadai James LaBrie 1991 óta tagja a csapatnak, míg James Rudess billentyűs tíz éve.

A zenekarnak már második stúdióalbumával, az 1992-ben megjelent Images and Words cíművel sikerült az áttörés; a Pull Me Under azóta is elmaradhatatlan része a koncertrepertoárnak. Több bíztató kísérlet (Awake, Falling Into Infinity) után a Dream Theater 1999-ben ült fel a progresszív metál trónjára a Scenes From a Memory című konceptlemezzel, amelynek története egy 1928-ban meggyilkolt fiatal nő esetét idézi fel. A két kevésbé sikerült stúdióalbum, az Octavarium (2005) és a Systematic Chaos (2007) után a tavaly megjelent Black Clouds and Silver Linings ismét egyszerre volt pörgős és kidolgozott, olyan, amilyen korábban a Scenes From a Memory.

A Dream Theater eddig ötször lépett fel Budapesten: 2000-ben, 2002-ben 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben adtak koncertet a magyar rajongóknak. Az amerikai csapat eddig világszerte mintegy tízmillió lemezt adott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!