Bulivan

2011.03.20. 11:58

Rock a Csobánc tövében

Tapolca-Diszel - Nemzeti érzelmeket sem nélkülöző rockzenével találkozhattak az érdeklődők a hagyományteremtő céllal megrendezett I. Csobánc Rocktalálkozón.

Szabó Péter Dániel

A diszeli művelődési ház már a múltban is sok izgalmas koncertnek adott helyet, s ez szombat este sem volt másképp. Ezúttal három nemzeti érzelmű zenekar adott randevút egymásnak a színpadon.

Elsőként a tapolcai és sümegi gyökerekkel is rendelkező Határkő együttes lépett a nagyérdemű elé. Az egyediségre törekvő zenei megoldások, az elgondolkodtató szövegek és Soltis Lehel énekes lendületes, a közönséggel történő folyamatos kommunikációra épülő előadásmódja ellensúlyozni tudta a hangzásbéli hiányosságokat, amelyek azonban nem vontak le sokat a zenei élményből.

Az Új Idők megszólalásával már kevesebb probléma volt, a tapolcai zenekar szinte berobbant a színpadra súlyos, a metál berkeibe kalandozó muzsikájával. A szövegvilág Magyarország keserves múltját, s bizonytalan jövőjét dolgozta fel, folyamatos kitekintésekkel az aktuálpolitikai és közéleti történésekre. A tehetséges csapat által prezentált zenei aláfestés sem a vidámság és könnyedség miatt maradt emlékezetes, sokkal inkább a jól átgondolt dalszerkezetek, az ütős gitár riffek és a ritmusszekció pontossága volt az, ami meggyőzte az Új Idők együttes létjogosultságáról, s zenei jövőjéről a megjelenteket.

Az örökbecsű Moby Dick zenekarból ismert Mentes Norbert gitármágus nemzeti érzelmű csapata zárta és koronázta meg a szombat estét Diszelben. Az országos hírnévvel és elismertséggel bíró Hungarica igazolta jó hírét, mind megszólalásban, mind színpadi előadásban a profizmus érződött előadásukon. A karizmatikus frontember, Sziva Balázs zsigerből jövő energikusságát látva, s persze az állandó bólogatásra ingerlő súlyos gitártémákat hallva önkéntelenül a széles mosollyal nézte az ember a Hungarica buliját, amelyet még a lábdob beszakadása sem tudott kettévágni. Az elektromos gitárok helyett akusztikus hangszerek kerültek elő, s merőben új felfogásban eljátszott rocknótáknak tapsolhatott a lelkes publikum. A hab a tortán Sziva Balázs egy szál gitárral előadott záró produkciója volt, amelyben egy dal erejéig megidézte másik zenekarát, a Romantikus Erőszakot is.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!